Alt om mensen

Fakta, tips og hacks til tweens, ungdom og foreldre

Silje Sirnes Winje, 2022, Innbundet, Bokmål

299,–
Sendes fra oss i løpet av 1-3 arbeidsdager.

Omtale

Alt om mensen er en veldig viktig bok om mensen.

I Alt om mensen forteller 18 kjente jenter og kvinner om første gang de fikk mensen, og vi får masse fakta og tips som er meget nyttig for unge jenter å ta med seg på veien.


Visste du at en kvinne i snitt har mensen 450 ganger i løpet av et liv? Det er faktisk rundt 2250 dager med blødninger. Tenk på det! Selv om mensen er noe av det mest naturlige i en jentes og kvinnes liv, er det fortsatt forbundet med mye skam og tabu. Ferske undersøkelser viser - dessverre - at mange jenter skammer seg over mensen. De synes det er flaut å snakke om, og det er vanlig å få sleivete kommentarer om humøret sitt.


Det gjenstår enda en del før mensen blir et positivt ladet begrep også blant norske jenter. Men kanskje vi sammen kan gjøre små ting for å jobbe mot en verden hvor mensen ikke er tabu? Denne boka er et lite skritt på veien. Å søke kunnskap om mensen kan nemlig bidra til normalisering. Og kanskje kan vi alle hjelpe til ved å tørre å snakke enda mer åpent om mensen. Både i offentligheten og med hverandre. Mensen er ikke flaut, det er helt normalt og naturlig.
I Alt om mensen forteller 18 kjente jenter og kvinner om første gang de fikk mensen, og vi får masse fakta og tips som er meget nyttig for unge jenter å ta med seg på veien. Agnete Saba, Nellie Krokstad, Selma Ibrahim Karlsen, Aurora Aksnes, Emilie Lein, Tale Maria Krohn Engvik/Helsesista, Faten Mahdi Al-Hussaini, Emilie «VOE» Nereng, Emma Schneider, Birgit Skarstein, Celin Bizet Ildhusøy, Ulrikke Falch, Sara Cecilie Leite, Ella Marie Hætta Isaksen, Ezinne Okparaebo, Penelope Lea, Charlotte Frogner, Selda Ekiz er bidragsytere i boken.
De forteller blant annet om:

  • Hvorfor heter det mensen?
  • Hvorfor får vi mensen?
  • Når er det vanlig å få mensen?
  • Syklus, hva er det?
  • Utflod – hva er det?
  • Bind, tamponger eller menskopp?
  • Hvordan sette inn en tampong?
  • PMS-symtomer
  • Menssmerter, Menoragi, kraftige blødninger, Endometriose,
  • Hvordan være aktiv med mensen?
  • Når mensen blir borte
  • Mensen og spiseforstyrrelser
  • Jomfruhinnen, eksisterer den?


Fra bokas forord av Silje Sirnes Winje:

- Jeg tror det er viktig å ha kunnskap om mensen. Kanskje du nærmer deg puberteten og venter på å få dine månedlige blødinger. Kanskje du allerede er innvidd i mensen-klubben og har hatt det en stund. Det er også mulig at noen av leserne er voksne mammaer som kjenner godt til hva det vil si å blø, eller gutter og menn som har lyst til å forstå mer om hva som skjer med jenter hver eneste måned. Uansett håper jeg du vil lære masse nytt og spennende etter å ha lest denne boka. Ikke minst så håper jeg at du vi bli inspirert til å snakke høyt om mensen! For selv om mensen er noe av det mest naturlige i verden er det dessverre fortsatt forbundet med mye skam og tabu. På oppdrag fra Norske Kvinners sanitetsforening utviklet og lagde jeg nylig en tv- og undervisningsserie om mensen kalt Min M. I forbindelse med dette arbeidet gjennomførte Opinion en undersøkelse for oss blant unge norske jenter som viste at det er stort behov for mer kunnskap om menstruasjon. Jentene i undersøkelsen etterlyste også mer naturlig prat om mensen slik at temaet ikke skulle bli så kleint og ubehagelig å snakke om. I denne boka har jeg derfor samlet mensen-historiene til 18 kule, tøffe, modige og inspirerende jenter. Sterke forbilder med vidt forskjellige, spennende historier som jeg håper vil bidra til nettopp en naturlig prat rundt mensen. I de forskjellige kapitlene vil du også kunne lære nyttige og viktige ting om mensen gjennom M-fakta. Har du lyst til å lage morsomme ting eller plukke opp noen tips og triks, kan du la deg inspirere av M-hacks. Vi jenter er forskjellige. Følelser og tanker rundt de månedlige blødningene kan være helt ulike. Mensen er likevel noe vi alle har til felles. Håpet mitt med denne boka er at du får lyst til å prate om mensen både med venner og i det offentlige rom. På den måten kan vi dele erfaringer, lære av hverandre og bidra til at det blir mindre flaut.