Peter Sercks siste roman er en poetisk beretning om den unge kunstfotografen Anna Maria Harm og det uavklarte kjærlighetsforholdet hun har til sin aldrende gallerist. Han lider under sin frykt i møte med hennes nye, uhyggelige fotografier, som han nølende bestemmer seg for å stille ut. Disse er forbudt ifølge norsk lov; de viser døde mennesker, og minner ham om et selvmord han i ettertid har bebreidet seg at han ikke maktet å forhindre. Samtidig uroer det ham at Annas eneste venninne er suicidal, og vil filme sitt selvmord for å bli berømt etter sin død, noe han forsøker å forhindre ved å gi henne sjansen til å stille ut i hans galleri. Slik blir han trukket stadig lenger inn i en livssituasjon som han i stigende fortvilelse forsøker å beherske, og som det etter hvert viser seg at det lidenskapelige forholdet til den unge Anna ikke kan råde bot på.
Anna Maria Harm er en intens moderne roman som gir innblikk i menneskesinnets irrganger og i noen av samtidskunstens ubehagelige problemstillinger.
Omtale
Forfatter(e)
Anmeldelser
Det er i det hele tatt noe unorsk ved Serck, som skriver med autoritet og forfriskende annerledes. I en sømløs, men avansert lag-på-lag-teknikk drives romanen fram gjennom en stadig utforskning av eksistensielle spørsmål og interessante perspektiver på den grenseoverskridende samtidskunsten, det tilbakevendende temaet skjønnhet og død, alle tings forgjengelighet, memento mori; menneskets vilkår – og dets ansvar. Anna Maria Harm er slik et verdifullt tilskudd til dette viktige, i norsk sammenheng enestående og etter hvert omfangsrike forfatterskapet.
Sigmund Jensen, Stavanger Aftenblad