Begynnelsen på et farvel

Ayad Akhtar, 2012, Ebok, Bokmål, EPUB
Tor Edvin Dahl (Oversetter)
218,–
Veil. pris249,–Du sparer31,–
Du må være registrert som privatperson for å kjøpe e-bøker. Ingen angrerett. Kan lastes ned fra Min side under Digitale produkter. Kan sendes til Kindle.
Last ned utdrag

Omtale

Lenge før han så henne første gang var Hayat forhekset av Mina. Morens bestevenninne fra Pakistan er legendarisk i familien Shah. Hayat har hørt utallige historier om hvor vakker, klok og from Mina er. Og da han får høre at hun skal komme og bo hos dem i Amerika kan han nesten ikke tro sitt eget hell. Det Hayat ikke vet er at Mina må forlate Pakistan fordi mannen hun giftet seg med tre ganger har sagt ordene "Jeg skiller meg fra deg". Det vil si: Han har ikke engang sagt dem til henne, de kommer per brev mens hun ligger på sykehuset etter å ha født deres sønn. Hun skal få beholde sønnen til han er sju, da vil faren ha ham. Så Mina må bort, så langt unna hun kan komme.
Hayats far er langt mindre entusiastisk enn sønnen ved tanken på Mina. Han er lege, og han vil leve så sekulært som mulig. Han vil ikke ha en from og ulykkelig kvinne til i huset. Allerede føler han seg presset til å holde mer på gamle skikker enn han egentlig ønsker. Hayats mor vil ikke integreres i det amerikanske samfunnet, men holder fortvilet fast ved det hun kjenner, tradisjonene fra et annet land og en annen tid.
Men Mina skal helt uventet gjøre Shah-familien godt. Hun lærer Hayat om Koranens skjønnhet og makt, hun får moren hans til å blomstre og hun treffer kjærligheten hos farens jødiske venn og kollega. Men da Hayat føler seg sviktet, kjenner at han mister tanten, så gjør han noe som skal legge manges liv i ruiner.

Ayad Akthar er førstegenerasjon pakistanskamerikaner fra Milwaukee. Han har utdannet seg innen teater og film, og har vunnet flere priser for filmarbeidet sitt. Han har gjort seg bemerket som dramatiker, og var medforfatter og spilte hovedrollen i filmen The War Within. Begynnelsen på et farvel er hans første roman.

"Den indre stemmens tvang. Å lese denne rystende romanen uten tanke for den politiske virkelighet som omgir oss blir umulig. Hayat Shah blir på ingen måte indoktrinert til noe som helst. Tvert om. Den eneste tvangen han utsettes for, er fra en indre stemme som tvinger ham til å tvile. Ikke bare på hva faren sier. Ikke bare på hva moren eller tante Mina sier, men på alt. Som barn av den tyske bildungsroman blir han først skeptiker i god, gammel gresk tradisjon, før han tar spranget ut i verden med et blikk for det hele. Det er fabelaktig godt gjort av Ayad Akhtar og den sterkeste debuten jeg har lest på år og dag."
Herman Willis, Morgenbladet