Berlin av Antony Beevor (Innbundet)

Berlin

nederlaget 1945

Antony Beevor, 2003, Innbundet, Bokmål
Arne-Carsten Carlsen (Oversetter)
399,–
Utsolgt, annen utgave skaffes.

Omtale

Antony Beevors skildring av slaget om Berlin er både rystende og gripende. Det er en beretning om stolthet, fanatisme, hevn og ondskap. I sentrum står Hitler og Stalin. Hitler gir sine siste desperate ordrer, mens Stalin ofrer 80 000 soldater for å innta Berlin.

Den annen verdenskrig sluttet i Europa i mai 1945 da Adolf Hitler begikk selvmord i sin førerbunker og da Stalins Røde Armé tok Berlin noen dager senere. I slaget om Berlin sendte Stalin inn 2,5 millioner soldater, 6 250 stridsvogner, 41 600 kanoner og 7500 fly.

Antony Beevors skildring av slaget om Berlin er både rystende og gripende. Det er en beretning om stolthet, fanatisme og ondskap. I sentrum står Hitler og Stalin. Hitler gir sine siste desperate ordrer, mens Stalin ofrer 80 000 soldater for å innta Berlin.

I boka beskriver Beevor Den røde armés brutale ferd mot Berlin. Mord, plyndring og ødeleggelser var vanlig. Det mest oppsiktvekkende er at Beevor skriver at to millioner tyske kvinner skal ha blitt voldtatt, mer enn halvparten av dem av sovjetiske soldater. Et tabubelagt tema helt inn i vår tid. Da boka utkom på engelsk i 2002 protesterte russiske myndigheter heftig mot Beevors påstand, men han viste til sine funn i tyske og russiske militære arkiver.

For boka om Paris ble Beevor og hans kone begge slått til riddere i Frankrike da de fikk prisen Chevalier de l´Órdre des Arts et Lettres. For Stalingrad fikk Beevor Samuel Johnson-prisen for faglitteratur, Wolfson History Prize og Hawthornden Prize.