Blitz

Fredrik Skagen, 2001, Innbundet, Bokmål
323,–
Tittelen finnes ikke lenger i sortimentet.

Omtale

Spennende kriminalroman med bomber, ran av en pengetransport og en jente som forsvinner. Adresseavisa-journalistene William Schrøder og Ivar Damgård fra fjorårets suksess "Blomster og blod" får hendene fulle når de forsøker å nøste opp i trådene.

Det begynner med at fjortenåringen Cecilie Nilsen lar seg avbilde i halvpornografisk positur for sladderbladet Blitz. Sladderbladets lokale representant Jan Brekkedal tillater seg å spørre om det er en ny Marilyn Monroe? Men ikke lenge etterpå forsvinner hun og det ser ut som det spørsmålet aldri vil bli besvart. Hun glemmes da også mer eller mindre når det blir sendt en brevbombe fra Trøndelag som dreper sin mottaker i Oslo. Samtidig hyres den unge og ensomme Bård Brandsjø av Robinson til et sjåføroppdrag han raskt skjønner er på kanten av loven.

Når avisene dagen etter kan fortelle om det første store ranet av en pengetransport i Trøndelag, så skjønner også Bård Brandsjø hva han har vært med på. Disse tre begivenheten som tilsynelatende ikke har noe med hverandre å gjøre, viser seg å henge sammen når journalistene William Schrøder og Ivar Damgård (som vi ble kjent med i Blomster og blod) begynner å grave i sakene.

Skagens roman henter sin tittel fra sladderbladet Blitz. Et blad som lever opp til navnet sitt: Intet forblir i mørke, alt skal fram, men ting og hendelser får bare komme fram i glimt og i blitzlyset fryses livet i et grovkornet bilde. Sammenhenger, beveggrunner, ansvar, anstendighet, undring og selve spenningen forsvinner i overeksponering.

Som sådan er Skagens Blitz det stikk motsatte: En kriminalroman der lyset får lov å brenne lenger, hvor spenningen, undringen, anstendighet, ansvar, beveggrunner og sammenhenger får utfolde seg – i en spennende historie, fortalt i et tett og drivende språk.

  • Les første kapittel