Blodbok

Kim de l'Horizon, 2024, Innbundet, Bokmål
Ute Neumann (Oversetter)
449,–
Sendes fra oss i løpet av 1-3 arbeidsdager.
... romanen bobler av originalitet og litterære kvaliteter som språklige innfall, interessante metaforer, sosiologiske observasjoner, psykologisk dybde og – ja – kjønnspolitiske spørsmål.[...]eventyrlig lesning.
Inger Bentzrud, Dagbladet

Omtale

Blodbok av sveitsiske Kim de l'Horizon er det siste tiårets store romandebut i tyskspråklig litteratur. Den er både en berørende oppvekstberetning og en roman som utfordrer den lineære familiefortellingen, gjennom et kreativt og flytende språk som ikke slår fast, men åpner for nye innsikter.

Fortelleren i Blodbok identifiserer seg verken som mann eller kvinne. Hen har forlatt det lille stedet der hen vokste opp, etablert et friere liv i Zürich, og føler seg med tiden komfortabel med sin ikke-binære kropp og egen seksualitet. Men da bestemoren blir alvorlig demenssyk, begynner fortelleren å tenke tilbake på sin egen barndom. Hvorfor er alle minnene bare bruddstykker? Hvordan var det for bestemoren å vokse opp i skyggen av sin avdøde storesøster, og hva skjedde egentlig med grandtanta som forsvant? Fortelleren bestemmer seg for å ta et oppgjør med morens taushet og for å skrive ned den kvinnelige blodslinjen i familien.

Kim de l’Horizon (f. 1992) vant både den tyske og den sveitsiske bokprisen for sin debut Blodbok. Det er en bok som med inderlighet og overbevisning formidler et barns såre erfaringer og genuine fortvilelse ved å vokse opp som annerledes. Men Blodbok er også et forsøk på frigjøring fra alt det som vi stilltiende bærer med oss fra generasjon til generasjon, enten det er kjønnsroller, familietraumer eller klassetilhørighet.

«Kim de l’Horizon er en viktig representant for en ny måte å skrive på.» Tages-Anzeiger

«I Kim de l’Horizons Blodbok blir språket like flytende som det kropper og identiteter er: Det drar deg med i en sterk strøm.» Süddeutsche Zeitung

«Et gigantisk, ekstravagant verk.» Le Temps