I Brev til min datter får man følge den i dag 27 år gamle datteren i Alvdal/Gjerdrum-saken, hennes forhold til sin egen datter og behandlingen de har blitt møtt med hos barnevernet og andre offentlige instanser. Boken setter søkelys på barnevernets behandling med dokumenterte eksempler, med et bedre barnevern og en tryggere saksbehandling som målsetning.
Brev til min datter
Datteren fra Alvdal-saken med gripende brev til sin egen datter
Andre formater
Omtale
Forfatter(e)
Anne-Britt Harsem
Anne-Britt Harsem (f. 1961) debuterte som sakprosaforfatter i 2012 med Mammas svik, om overgrepssaken i Alvdal. Året etter ga hun ut oppfølgeren Brev til min datter og til slutt I et hus i Alvdal. Bøkene utgjør den såkalte Alvdal-trilogien.
Harsem har i en årrekke vært frilanser for Statsforvalteren i Oslo og Viken som midlertidig verge i forbindelse med tilrettelagte avhør av barn og unge i straffesaker der mindreårige har status som vitne eller fornærmet.
Barneranerne som kom ut i 2016 ble nominert til Østfoldungdommens kritikerpris.
I 2019 ga Harsem ut Den mørke hemmeligheten i Tysfjord, om overgrepssaken i Tysfjord. Da boken kom ut toppet den boklista for generell litteratur. Litteraturkritiker Leif Ekle anmeldte boken for NRK Bok og skrev blant annet at tekstens fine balansegang mellom det personlig, sterkt opplevde og det nøkternt fortalte bidrar til å gi boken en aura av uimotståelig troverdighet og autoritet.
I 2020 ga Harsem ut oppfølgeren Lena fra Tysfjord. En historie om rasisme, svik og forsoning hvor hun tar med leser både en og to generasjoner tilbake i tid og forteller om samenes liv inni Hellmofjorden, om fornorskingspolitikken, raseforskningen på nittentjuetallet og om de lulesamiske grenselosenes innsats under andre verdenskrig.
I 2021 ga Harsem ut Naboene. 22. juli og tiden etter. Boken fører stemmen til flere av naboene som deltok i redningsarbeidet 22. juli, om livet deres i tiden etter, og om prosessen rundt minnestedet.
Mars 2023 lanserte Harsem boka Din vilje skje - En oppvekst med karismatisk kristendom. Historien i denne boken baserer seg på samtaler med en kvinne som i ung alder ble dratt inn i et pinsemiljø mot sin vilje.
Flere av Harsems bøker har i mange år toppet listene hos de norske strømmetjenestene. I 2022 var hun en av forfatterne med landets høyeste lyttertall.
– Harsem er flink med mennesker, noe som gjør at folk vil fortelle henne sin historie. Det handler om tillit og redelighet, samtidig som hun skriver i en stil som folk liker å lese og åpenbart lytte til. Mange har nok oppdaget henne på grunn av lydbøkene, har leder av Stoytel, Håkon Havik, uttalt i Budstikka.
Tre av bøkene til Harsem er oversatt og utgitt i Sverige på det svenske forlaget Lind & Co.
Harsem er medlem av Norsk faglitterær forfatterforening.
Mer om Anne-Britt Harsem