Bruddet av Anders Heger og Kari Vogt (Innbundet)

Bruddet

Anders Heger og Kari Vogt, 2002, Innbundet, Bokmål
261,–
Tittelen finnes ikke lenger i sortimentet.

Omtale

Den 11. september så en hel verden det umulige skje!

"To ting ble like tydelig i løpet av en halvtime den 11. september 2001. Vestens selvbilde som uovervinnelig og usårbar er en illusjon. Bildet av vestens motstandere som forvirrede, planløse og amatørmessige morderbander, er like falskt.

På den ene eller annen måte må angrepet på New York forstås. Det enkleste – og derfor det mest utbredte – er å betrakte det som en blind terrorhandling, et stykke hat uten mål og mening. Mer utfordrende, og derfor mer ubehagelig, er det å lete etter en tanke bak."

I Bruddet tar Kari Vogt og Anders Heger oss med på en kunnskapsreise fra profeten Muhammads tid frem til vår egen. Hva vet vi egentlig om hellig krig, om martyrtanken og om politisk islam? Hvem er de hellige krigerne som frivillig vil ta sitt eget liv og dra tusenvis av uskyldige med seg i døden? Hvordan har dette intense hatet mot USA oppstått? Hva er al-Qaida, og hvem er Osama bin Laden? Og hva vet vi om landet, folket og regimet som skulle bære byrden av Vestens reaksjoner? Hva representerer Taliban, og hvilken historisk rolle har de spilt?

Forfatterne gir oss bakgrunnskunnskap for å forstå hva som ledet frem til terroraksjonen mot USA i september i fjor. Gjennom å spenne opp et bredt historisk lerret gir boken en mangefasettert kunnskap om islam, hellige krigere og den nye verdenssituasjonen.

Anmeldelser:

«Et etterlengtet, innsiktsfullt og godt formidlet bakgrunnbilde for å forstå angrepet mot USA 11. september i fjor....
...Boken har i høy grad klart å kombinere faglig ekspertise med god fortellerkunst, og henvender seg til et allment publikum» Terningkast 6!
VG, Sten Inge Jørgensen

«Her har vi den første norske oversikten som henvender seg til et vidt og bredt publikum. "Bruddet" kan både gå rett inn i undervisningen i videregående skole og fungere som samlingspunkt for de brokkene av kunnskap en orientert avisleser har ervervet i løpet av de siste fem månedene (...) De litterære grepene i "Bruddet" gir den klare likhetstrekk med en kriminal-eller etterretningsroman, uten at tyngden og alvoret glipper underveis»
Ingunn Økland, Aftenposten
Les hele anmeldelsen

«Innsiktsfullt om terrorbakgrunn»
Bjørn Egil Eide, Kulturnytt, P2
Les hele anmeldelsen