Jeg kan ikke tie om det lenger, tenkte Jenny. Nå må jeg si det. - Jeg var moren hans, Sigurd. Stemmen hennes var så lav at det var så vidt den overdøvde den brummende motorduren fra bilen. Ja, jeg vet jo det, svarte han. - Et adoptert barn blir som ens eget ... - Jeg mener ikke slik, avbrøt hun ham og holdt blikket stivt festet på veibanen foran bilen. - Jeg var hans kjødelige mor. Jeg fødte Toni på det slottet oppe i fjellene, der Marco og jeg giftet oss for snart åtte år siden. Hun var på randen av å bryte sammen i gråt, og kjempet innbitt for å klare å fortsette å snakke. - Vi måtte late som vi hadde adoptert ham fordi det var for mange som visste at Marco var steril. Det var for å unngå sladder ... Hun tidde da stemmen brast og ble sittende og gråte stille ved siden av ham. Sigurd sa ikke et ord. Endelig brøt Sigurd stillheten med å spørre: - Hvem er ... var guttens far, Jenny? Stemmen hans var rar og fremmed. - Han var din, Sigurd. Jenny ga seg helt over til gråten. - Lille Toni var vår sønn!
De nære ting
Omtale
Forfatter(e)
Ellinor Rafaelsen
Ellinor Rafaelsen er født 24.august 1945 i Mo i Rana og har vokst opp samme sted. Hun er skilt og har to voksne sønner, svigerdøtre, tre barnebarn og ett gudbarn. Ellinor har bodd syv år på Svalbard, men er nå bosatt i Drøbak. Hun har også en leilighet i Spania som brukes med jevne mellomrom. Ellinor reiste til London som 17-åring, etter endt realskoleeksamen, for å jobbe som au pair. Fire år senere giftet hun seg og flyttet til Oslo, der hun fikk jobb i resepsjonen i Ernst G. Mortensens forlag. Hun har alltid likt å skrive, og skrivekløen våknet for alvor da hun havnet som ansatt i et forlagshus. Det begynte med små noveller for ukebladene. Senere ble hun flyttet over til redaksjonen i Norsk Ukeblad, der hun var innom samtlige avdelinger i redaksjonen. Deretter begynte hun å jobbe som frilansjournalist for ukebladet Hjemmet. Hun leverte romaner til Hjemmet samtidig som hun jobbet som journalist.
I 1990 debuterte Ellinor som bokforfatter i USA, med romanen ”Champagne and Peanuts” under navnet Lena Rafael. Året etter fikk hun forespørsel fra Gyldendal Norsk Forlag om å skrive en kort serie med underholdningsromaner. Det ble fem bøker. Disse er senere utgitt som starten på en lengre serie, ”Nordlysets døtre”, hos J. W. Cappelens Forlag AS. Samtidig begynte hun på Katja-bøkene, en serie for ungdom bestående av 15 bøker, utgitt på Gyldendal. Hennes første serie hos J. W. Cappelens Forlag AS, ”Amulettens kraft”, som består av 20 bøker, ble lansert i 2001. Serien er senere utgitt med tre og tre bøker slått sammen til en bok. Etter det har hun skrevet seriene ”Nordlysets døtre” (12 bøker), ”Hittebarnet Alicia” (15 bøker), ”Farsarven” (18 bøker), ”Polarnetter” (18 bøker), ”Annas skjebne” (18 bøker), "Nye horisonter" (20 bøker), og "Veien hjem" (33 bøker). Hennes siste serie er ”Evelinas drømmer”. I tillegg til seriebøkene har hun skrevet dokumentarromanen ”De tok mitt barn”, barneboken ”Bjørnar”, som handler om en isbjørnunge – og en suvenirbok om Svalbard.
Ellinor elsker å reise, og de fleste av hennes serier tar leserne med ut av Norge, til land hun tidligere har besøkt, der hun har fått inspirasjon til bøkene sine. Hun skriver gjerne fra nyere tid (fra begynnelsen av 1900 – opp mot vår tid), og er opptatt av å skildre hverdagsmennesker som vi alle kan kjenne oss igjen i. Selv om miljøene hun skriver fra kan være fjerne og eksotiske, er hun opptatt av gjenkjennelse; menneskelige følelser og adferd, som hun fletter inn i handlingen.
Ellinor er også en ivrig fotograf og er sjelden å se uten et kamera. I 2012 hadde hun en fotoutstilling med bilder fra Svalbard på Avistegnernes hus i Drøbak. Hennes interesser, foruten å skrive, er foto, reiseliv og mennesker. Strikking og kryssord er også noe hun fyller kveldene med. Hun liker å møte nye mennesker, gjerne fra forskjellige land og kulturer. Hun elsker vakker natur og er opptatt av å ta vare på alt som lever – fra en liten maur til de større, utrydningstruede artene. Hun snakker engelsk og tysk, litt fransk og holder nå på å lære seg spansk.
Mer om Ellinor Rafaelsen