Mellom 2018 og 2024 var det borgerkrig i Danmark. Kamper utspilte seg på Rådhusplassen, politikere ble halshugget på åpen gate og bankfolk var jaget vilt. Borgerkrigen ble opplevd av en 25-årig mann som 450 år senere ser tilbake på et langt liv. Den gamle rikmannen blir holdt i live av et avansert stamcelleprogram. Han forteller om den skjelsettende perioden av sitt liv til sin beste venn, Geoff, en 350 år gammel border collie som har utviklet evnen til å reflektere og snakke. Den gamle rikmannen lever et dekadent og avsondret liv med sine rike venner. De leser dikt, har sexorgier og forteller hverandre historier som vikler seg inn og ut av den gjennomgående borgerkrigsfortellingen. Rikmannen angrer på visse valg han tok under krigen, spesielt i forhold til sitt livs kjærlighet, opprøreren Leonora. Selv mange hundre år senere kan han ikke glemme de sterke følelsene han hadde i denne intense perioden i Danmark og Europas historie. Med det som bakgrunn utfolder det seg en fortelling om hvordan den økonomiske krisen fikk frem det verste i alminnelige folk og hvordan samfunnet endret seg i takt med at krisen grep om seg.
Den danske borgerkrig 2018-24
Omtale
Forfatter(e)
Anmeldelser
Briljant!
"Bokåret 2018 begynner for min del med Den danske borgerkrig 2018-2024, og jeg er imponert! For det er en helt usedvanlig mangefasettert, provoserende, tankevekkende og briljant skrevet roman vi her får presentert i Kyrre Andreassens spreke oversettelse. Den som ikke finner noe å bli utfordret eller stimulert av i denne boken, må være grunnleggende lei av litteratur.(...)Det er en bok så velskrevet at jeg blir glad, med et refleksjonsnivå himmelhøyt over det aller meste av dagens samtidslitteratur for øvrig."
Sindre Hovdenakk, VG"Rått om klassekamp og sammenbrudd"
Valerie Kubens, FædrelandsvennenFantasifull og fabulerende, satirisk og samfunnskritisk fremtidsfortelling
"Refleksjonene omkring volden, krigen og menneskenaturen er kanskje romanens sterkeste beholdning. Innimellom er her også små kursiverte, symboltunge og ofte fullstendig absurde fortellinger som forsterker den tematiske kjernen i verket, f.eks. om en jødisk familie på flukt som gjemmer seg inni en enorm kvinne. Romanen er altså fabelaktig i mer enn én forstand."
Sigmund Jensen, Stavanger Aftenblad"(...) en leken, men skremmende fabel om hvor nær avgrunnen verden kan synes å befinne seg, når markedskreftene slipper fri og folk flest gir blaffen i framtida.(...) . Den er brutal og humoristisk, og svært velskrevet."
Fredrik Wandrup, Dagbladet"Nielsens bok er nemlig preget av en ramsalt, svart humor, som ikke blir noe lysere av at det tragikomiske gjentatte ganger sklir over i det som bare er tragisk. Slike brå skift og spenninger gjør at leseren hele tida står i fare for å sette latteren i halsen. Latter trives bedre i magen enn i halsen, men den litterære effekten er definitivt størst når den gir kvelningsfornemmelser. Og det er ment som et kompliment."
Jonas Bals, Klassekampen