Hopp til hovedinnhold

Den evige gartner

John le Carré, 2001, Innbundet, Bokmål
348,–
Utsolgt, annen utgave skaffes.

Andre formater

Omtale

Selv om temaet i denne boken er fjernt fra den kalde krigen (le Carrés slagmark gjenom en serie bøker), er det grunnleggende tema det samme: enkeltmenneskets moralske plikt til å ta selvstendig stilling i et gjennomorganisert og regulerende system.

Vi er i Nairobi helt inne i vårt nye årtusen. Den vakre og selvstendige Tessa Quayle, som er gift med den langt eldre Justin, ansatt ved Storbritannias High Commission, finnes myrdet i en jeep ved Turkana-sjøen (nord i Kenya). Hennes reisefølge, Arnold Blumh, er også drept, mens sjåføren er forsvunnet. Forferdelsen i Nairobi blandes med skadefro sladder om et kjærlighetsforhold mellom Tessa og Arnold.

Den sørgende Justin begynner sine egne undersøkelser, ikke for eventuelt å få verifisert sladderen, men med utgangspunkt i Tessas undersøkelser av det farmasøytiske, internasjonale firmaet Threebees. Han vet at hun idealistisk og med stor harme har gjort undersøkelser i Threebees´ mer lyssky virksomhet. De fremstiller medisiner som sies å skulle helbrede tuberkulose, men Tessa står i ferd med å avsløre selskapets kyniske metode for å utprøve virkningene på fattige i Afrika.

Tessa ligger på barselavdeling ved siden av en fattig, afrikansk kvinne, som plutselig forsvinner, og ingen kan eller vil forklare hvor det er blitt av henne. Tessa gjetter at hun døde av medisiner fra nettopp Threebees, og at hun var offer for et typisk eksperiment. Justins jakt på Tessas liv – hennes dristige undersøkelser så vel som hennes mulige ekteskapsbrudd – bringer ham til London, gjennom det meste av Europa, til Canada og tilbake til Kenya, og endelig til bredden av Turkana-sjøen. Reisen bringer ham i nær kontakt med terror, vold, latter, bedrag og innsikt. Og underveis oppdager han kvinnen han elsket, men knapt hadde rukket å bli kjent med.

John le Carré (f. 1931) leverer hermed sin attende bok, og den beste på mange år. Den er inspirert og båret oppe av dypt engasjement og intens indignasjon over den moderne internasjonale farmasøytiske industri.

Orig.tittel: The Constant Gardener

Oversatt av Isak Rogde

Anmeldelser:

«...så komplekst velskrevet at man fryder seg…Den evige gartner er en av hans absolutt beste romaner av de 18 han hittil har utgitt.»
Terje Stemland, Aftenposten
Les hele anmeldelsen

«Den evige gartner er en sterk historie om korrupsjon og maktmisbruk, en velskrevet, men akk så sørgelig roman hvor spenningen likevel aldri slipper taket. John le Carré har uten tvil skrevet sin viktigste roman hittil.»
Kurt Hanssen, Dagbladet
Les hele anmeldelsen

"le Carré skriver som en engel."
Weekendavisen

«John le Carré er sjefen. Spionthrillerens gamle meister plasserer plottet sitt i nok eit brennaktuelt område, og han gjør det med meisterskap.»
Roald Helgheim, Dag og Tid
Les hele anmeldelsen

Flere bøker av John le Carré