Da terroren rammet Norge den 22. juli hadde frilansjournalist Øyvind Strømmen allerede fulgt det høyreekstreme miljøet på internett i en årrekke. I de forvirrende dagene etter at bomba sprang, ble han stemmen som kunne sette de uforståelige handlingene i et perspektiv. Med Det mørke nettet viste han oss hvordan holdningene og hatet som kom til syne i Oslo og på Utøya 22. juli kan spores tilbake både til vår egen fortid, og til høyreekstreme partier og bevegelser over hele Europa.
I boka som har fått tittelen Den sorte tråden, følger Strømmen det høyreradikale sporet enda lenger tilbake i tid, og tilbyr et sveip gjennom det ekstreme tankegodset, fra 1920-tallets fascisme, via 1990-tallets boot-boys og fram til i dagens kontra-jihadisme.
Strømmen har tross sin unge alder allerede markert seg som en av de aller fremste autoritetene på sitt felt. Han ble kåret til årets frilanser i 2011. Med Den sorte tråden legger han neste sten i det som tegner til å bli et langt og viktig forfatterskap.
Den sorte tråden
Europeisk høyreradikalisme fra 1920 til i dag
Andre formater
Omtale
Forfatter(e)
Anmeldelser
"Tydelig verk for den som ønsker å forstå Europas høyreradikalisme. [...] Dagens politikere må ha mot til å konfrontere menneskefiendtlig tankegods. Her er Strømmen forbilledlig tydelig. Han fortjener takk for enviktig bok."
Eskil Skjeldal, Vårt Land"Den anbefales varmt til alle som ønsker å forstå ekstreme handlinger og ekstremt tankegods bedre. Men den bør helst leses i dagslys."
Tarjei Leer-Salvesen , Fædrelandsvennen"velskriven, pedagogisk og svært velorientert bok, og den er ikkje minsthøgaktuell."
Jon Langdal, Klassekampen"Bokas styrke er den detaljerte fremstillingen av ulike strømninger, fra 1800-tallets stuerene antisemittisme til dagens marginale, men høylytte kontrajihadister. Strømmen leverer solid dokumentasjon"
Ivar A. Iversen, Dagsavisen"Strømmen har gjort et solid arbeid med å etablere en fortelling som viser den politiske voldens kontinuitet, også i Norge. Den sorte tråden er dermed et svært viktig bidrag, ikke bare til offentligheten, men også til norsk historieskriving."
Mona Ringvej, Aftenposten"Etterrettelig og engasjerende om politisk ekstremisme"
Ole Kallelid, Stavanger Aftenblad