Den uekte

Hari Kunzru, 2002, Innbundet, Bokmål
369,–
Tittelen finnes ikke lenger i sortimentet.

Omtale

"Den uekte" er en vidunderlig, bredt anlagt forelling om identitet. Om å være ingen, og derfor ville gjøre alt for å bli noen. Forfatteren er debutant med denne boken og vakte oppsikt på London-messen i 2001.

I en avkrok i India, ved århundredets begynnelse, krysses veiene til en engelsk forstmann og en motvillig hindubrud. Under en forferdelig flom skylles de opp på samme berghylle. Ni måneder senere kommer et guttebarn til verden. Og astrologen blir forvirret og fylt av frykt ved synet av horoskopet til den nyfødte.

Aldri hadde han vært så forvirret ved oppstillingen av et horoskop. Kanskje (skjønt han ville aldri veddet på det) fantes det en vei gjennom kaoset. Den var i så fall kronglete. Hvordan kunne så mange uklarheter føre til sin motsetning, til opphevelse av motsetningen? Han løftet blikket opp mot firkanten av lys i rommet i annen etasje. Barnet kom til å oppleve lidelse og sorg. Kunne han virkelig meddele faren dette? Mannen sørget over sin hustru. Rundt lampen på bordet foran ham lå en mandala av stive insektlik. Astrologen tenkte på den døde kvinnen og gyste.

Da tjenestepiken kom tilbake, satt han foran et nyskrevet, velordnet horoskop som spådde en behagelig fremtid og et langt liv, mange sønner og fremgang i forretninger. Bitene av det istykkerrevne, første utkastet hadde han gjemt omhyggelig unna i vesken sin.

Prans liv begynner i den største luksus, han er en lys inder, hudfargen er et tegn på høy byrd. Men da hans opphav blir avslørt er ikke den lyse huden lenger noe fortrinn, nå er han plutselig en skitten svarting i den ytterste fattigdom. Som femtenåring blir han kastet på gaten og han skal komme til å ferdes blant evnukker, fyrster, britiske tjenestemenn, misjonærer, spiritister, horer, professorer og afrikanske innfødte. Og for hver ny vending livet hans tar gjenskaper han seg selv som en annen. Livet tar ham fra India til Oxford og endelig til Afrika.

Hari Kunzru er født i 1969 og bor i London. Han kommer fra en familie hvor den ene av foreldrene er indisk, den andre britisk.

Orig.tittel: The Impressionist
Oversatt av Aase Gjerdrum

Forfatterens hjemmeside

Les utdrag fra boken

Anmeldelser«En fascinerende bredspektret, fabulerende og ganske brutal beretning om identitet.»
Maya Troberg, Dagbladet
Les hele anmeldelsen

«Det er med en voldsom fantasi og kunnskap om tidsepoke og historie Hari Kunzru drar leseren med seg, og det med et språk som er poetisk, sterkt og originalt.»
Anne Cathrine Straume, NRK Kulturnytt
Les hele anmeldelsen

«"Den uekte" er en usedvanlig intelligent debut. Hari Kunzru viser en sjelden og dyp innforlivelse i ulike miljøer i en svunnen tid, og han skriver som en gud (...) en åpenbaring.»
Terje Stemland, Aftenposten
Les hele anmeldelsen

"Britisk-indiske Hari Kunzrus bok "Den uekte" er av slikt jordrystende og himmelstormende kaliber og alle romanelskere har noe eventyrlig å se fram til."
Stein Roll, Adresseavisen

IntervjuerDagbladet