I kjølvannet av 22. juli, fantes det én av få stemmer som kunne gi oss sårt tiltrengt kunnskap om bakgrunnen for tragedien. Øyvind Strømmen (f. 1980) har i en årrekke fulgt med på høyreekstremistiske nettdebattanter, og redegjør i sin kommende bok for det ideologiske utgangspunktet for terroraksjonen, med særlig vekt på såkalt kontrajihadisme, internettradikalisering og paralleller til islamisme. Et av de mest sentrale poengene for aktørene i dette miljøet, er frykten for at deler av Europas innvandrerbefolkning i virkeligheten er agenter for en mye større og skumlere plan; et fremtidig Eurabia, der ikke-vestlige innvandrere er i flertall i Europa, og gradvis søker å erstatte vestlig sivilisasjon og kultur med muslimsk ensretting og ufrihet. Gjennom bruk av en rekke konkrete eksempler, tegner Strømmen et sammensatt, men tydelig bilde av det anti-islamske Europa – fra konspirasjonsteoretikerne til demografipanikerne, fra forfatteren Oriana Fallaci til høyreekstreme partier som Vlaams Belang og Front National, i tillegg til en hær av islamkritiske bloggere, med norske Fjordman som en av de mest markante stemmene. Forfatteren forteller også historien om høyreekstrem terror de siste tiårene, som bomben i Oslo i 1985, brannstiftelser mot asylmottak på 1980- og 1990-tallet, og om andre typer politisk vold fra ekstremhøyre, som de to lasermennene i Sverige. Holdningene og hatet som kom til syne i Oslo og på Utøya 22. juli er med andre ord langt fra unike, ifølge forfatteren, og kan spores tilbake både til vår egen fortid, og til høyreekstreme partier og bevegelser over hele Europa.
Det mørke nettet
Om høyreekstremisme, kontrajihadisme og terror i Europa
Andre formater
Omtale
Forfatter(e)
Anmeldelser
«Jeg kan ikke skjønne annet enn at det må være årets viktigste bok.»,
Ivar A. Iversen, Dagsavisen"Øyvind Strømmen ble i høst kåret til årets frilanser i Norge for sitt mangeårige gravearbeid med høyreekstreme og islamfiendtlige blogger på internett. Det er vel fortjent. Og med denne boken har han gitt oss et sterkt bidrag til den selvransakelse det norske samfunn må gjennom etter 22. juli."
TARJEI SKIRBEKK , Kulturnytt, NRKLes hele anmeldelsenJon Rognlien om Lisa Bjurwalds "Europas skam" og Øyvind Strømmens "Det mørke nettet": "To velskrevne, innholdsrike og utfordrende bøker om det høyreekstreme, rasistiske, voldsforherligende og intolerante jordsmonnet der Anders Behring Breivik dyrket sine ideer, ber oss åpne øynene."
Jon Rognlien, Dagbladet"For å få høyreekstremismens historiske linjer nøkternt forklart på norsk er Strømmen helt klart kilden å gå til."
Bjørn Gabrielsen, Dagens Næringsliv" [...] Der jeg og altfor mange andre fastansatte journalister likevel har prioritert,eller har måttet prioritere andre tema, harfrilanser Strømmen gått i dybden. Nåsom temaet er på dagsordenen, er han enkyndig veiviser i det mørkeblå, svarte ogbrune landskapet.[...] Strømmen vekker også tillitved ikke å ha noen agenda utover denåpenlyse. Han er for eksempel nyansertom Frp, skriver at partiet «har bidratt tilå bane vei for ytterliggående politiskekrefter», men også at partiet alt i alt harfå likhetstrekk med verstingene i Europa.Strømmen bagatelliserer ikke trusselenfra det vi ofte kaller radikal islam,heller ikke i Norge, og står desto sterkerenår han avslutningsvis anklager oss allefor å ha godtatt muslimhets og for ikke åse truslene fra motsatt kant: «Snillistenville – ifølge myten – ikke snakke omproblemene. Kanskje er det sant. Venstresidenhar for ofte veket unna. Mendrittsekkisten gjør noe som er vel såille: Han overdriver problemene til detekstreme.»"
Frank Rossavik, Morgenbladet