Døden og pingvinen

Andrej Kurkov, 2006, Innbundet, Bokmål
Dina Roll-Hansen (Oversetter)
297,–
Tittelen finnes ikke lenger i sortimentet.

Omtale

Viktor er ensom. Den eneste han har til selskap er pingvinen sin, Misja. Han er også ganske desperat, han forsøker å overleve som forfatter. Men en dag får han sin store sjanse. Redaktøren i en av de store avisene gir ham oppdraget å skrive nekrologer over Kievs aller viktigste personer. Nekrologene skal skrives på forhånd, og ligge klare når de viktige personene dør. Jobben er godt betalt og alt ser ut til å gå bra for Viktor.

Men så kommer en av redaktørens venner på besøk. Han trenger hjelp med en nekrolog til en bekjent. Denne vennen, som også heter Misja, viser seg å ha tvilsomme forbindelser og ikke helt rent mel i posen. Viktor betror Misja ikke-pingvin sin lengsel etter å se arbeidet sitt på trykk, om enn under pseudonym, men alle han skriver om klamrer seg til livet …Noen dager senere åpner han avisen og ser en av sine egne nekrologer for første gang. Hans stolthet glir raskt over i frykt idet han og pingvinen ser ut til å bli trukket dypere og dypere inn i noe det ser ut til å være umulig å komme ut av.

Andrej Kurkov er født i St. Petersburg i 1961, men vokste opp i Kiev. Han har studert språk og snakker i dag elleve. I militærtjenesten jobbet han som fangevokter i Odessa. Senere har han jobbet som kameramann, redaktør og journalist, og i tilegg til bøker, skriver han filmmanus. I dag bor han i Kiev og London, og er anerkjent som Ukrainas fremste forfatter.

Kurkov fikk sitt litterære gjennombrudd med Døden og pingvinen, som er oversatt til 21 språk.