Døden og pingvinen

Andrej Kurkov, 2022, Ebok, Bokmål, EPUB
Dina Roll-Hansen (Oversetter)
218,–
Veil. pris249,–Du sparer31,–
Du må være registrert som privatperson for å kjøpe e-bøker. Ingen angrerett. Kan lastes ned fra Min side under Digitale produkter. Kan sendes til Kindle.
Last ned utdrag

Omtale

Døden og pingvinen av Andrej Kurkov er en moderne klassiker fra Ukraina, om en mann som skriver nekrologer om folk som ennå ikke er døde. Og som har en pingvin til venn og kjæledyr.

Kyiv, en gang på 1990-tallet: Den vordende forfatteren Viktor Aleksejevitsj lever et liv på bar bakke i en fattigdoms- og voldsherjet by. Hans eneste venn er pingvinen Misja, som han reddet da dyrehagen begynte å kvitte seg med dyr. Dessverre for Viktor har en lokal mafiaboss lagt sin elsk på Misja, og låner ham som «pynt» til ulike tilstelninger.

Viktor tror lykken endelig har snudd da han får seg jobb i en lokal avis. Han skal skrive «levende nekrologer» om høytstående embetsmenn – artikler som skal arkiveres og brukes når tiden er inne. Det eneste problemet er at tiden alltid er inne like etter at Viktor har levert artikkelen. Langsomt går det opp for Viktor at også hans eget liv kan være i fare.

Døden og pingvinen kom ut første gang i 1999, og har begeistret både kritikere og lesere i de 36 landene der den er kommet ut. Det er en bekmørk, men samtidig underholdende og galgenhumoristisk fortelling om Ukraina etter Sovjetunionens fall.

«Humoren formidlet med påtatt gravalvor fungerer perfekt, og du skal være en usedvanlig hardhjertet leser om du ikke blir rørt av Viktors forhold til sitt uvanlige kjæledyr.» – Times

«Fortreffelig (...) Patosen og humoren lyser (...) en svart komedie av sjelden rang, og pingvinen er en genial litterær oppfinnelse.» – Spectator

«Kurkov har mye til felles med flere store navn – Kafka, Bulgakov, Auster, Pinter, Pelevin er noen av de første jeg tenker på – og denne boken tåler godt den sammenligningen.» – Observer