Norge - et lite stykke verdenshistorie

Stian Bromark og Dag Herbjørnsrud, 2005, Innbundet, Bokmål
379,–
Tittelen finnes ikke lenger i sortimentet.

Omtale

"Visste du at Kardemomme by ble skapt med inspirasjon fra Fez i Marokko? Eller at samiske Snøfrid var Harald Hårfagres favorittkone og stammor til den norske kongerekken? At Edda bare hylder folk fra Asia og mener de har 'visdom, styrke, skjønnhet og all slags kunnskaper'?"

Med Norge - et lite stykke verdenshistorie markerer forfatterne Stian Bromark og Dag Herbjørnsrud Norges 100-årsjubileum som selvstendig nasjon ved å fortelle en annerledes historie om oss selv. Her bekreftes ikke bildet av Norge som et særegent land i Europas utkant. Tvert imot viser de hvordan nasjonen har oppstått i konstant dialog med verden der ute, helt siden "dansketidens" begynnelse på 800-tallet. I stedet for å dra til Gudbrandsdalen har de derfor reist til Italia, India og Kina for å forstå Norge bedre.

Ved å se nærmere på både slavehandelen, folkeeventyrene, Holberg, Wergeland, Ibsen, Bull, Rabinowitz og Amundsen, utfordres vedtatte sannheter om Norge. Etter 100 år er det på tide å åpne opp for en mer mangfoldig norgeshistorie.

Med denne boken fullfører Bromark og Herbjørnsrud sin trilogi, som begynte med Blanke løgner, skitne sannheter (2002) og Frykten for Amerika (2003). Felles for bøkene er at de stiller spørsmål ved våre forestillinger om "de andre" og oss selv - enten det handler om truende muslimer, provoserende amerikanere eller særegne nordmenn.

Stian Bromark (f. 1972) er forlagsredaktør. Han har arbeidet som journalist, bokanmelder, oversetter og redaktør de elleve siste årene. Se hans blog på http://sbromark.blogspot.com/

Dag Herbjørnsrud (f. 1971) er redaktør i ukeavisen Ny Tid og utdannet idéhistoriker. Han var journalist og kulturkommentator i Aftenposten i ti år. Hans hjemmeside er www.sttar.com/dag

Bromark og Herbjørnsrud har tidligere skrevet bøkene Blanke løgner, skitne sannheter (2002) og Frykten for Amerika (2003), som begge fikk gode kritikker og skapte debatt da de kom ut.

Les utdrag fra boken [pdf]