Knut Ødegård vert 70 år og vi feirar med å gi ut eit utval av dikta hans. Utval ved Endre Ruset, etterord av Steinar Opstad.
Drankarar og galningar
dikt i utval
Andre formater
Omtale
Forfatter(e)
Knut Ødegård
Knut Ødegård er født i Molde i 1945. Han debuterte som lyriker i 1967 med samlingen Drøymaren, vandraren og kjelda. Siden debuten har han gitt ut 14 diktsamlinger og en rekke samlinger med gjendiktninger av utenlandsk, særlig islandsk, lyrikk. Et storverk er hans firebinds utgave av eddadiktene (2013–2016) Hans foreløpig siste utgivelser er diktsamlingen Tida er inne (2017), som ble nominert til Brageprisen, og romanen Fuglespråk (2019).
Han har i alt gitt ut over 40 bøker, blant dem er også barne- og ungdomsbøker, essays, dramatikk og tre fagbøker om Island.
Få, om noen nålevende norsk lyriker blitt så hyppig oversatt til utenlandske språk som ham. Diktsamlingene hans er nå utgitt på 42 språk, bl.a. engelsk, tysk, fransk, kinesisk, arabisk, ungarsk, nederlandsk, serbisk, islandsk, bulgarsk og mongolsk.
Forfatteren har i årevis bodd både på Island og i Norge. På Island var han i mange år direktør for Nordens Hus. I Norge grunnla han i 1992 Bjørnsonfestivalen som han var president for i ti år. Deretter tok han initiativet til opprettelsen av Bjørnstjerne Bjørnson-Akademiet der han var president i tolv år. Han er også aktiv som litteraturkritiker, han arbeidet i 40 år for Aftenposten men er fra 2009 kritiker i Vårt Land.
Han ble statsstipendiat i 1989. Han har mottatt en lang rekke norske og utenlandske priser og ordener, bl.a. Anders Jahres Kulturpris, Doblougprisen, Bastianprisen, Hermann Wildenveys lyrikkpris, kommandørkorset med stjerne av Islands Falkeorden, kommandørkorset av den pavelige Ridderordenen av Den hellige Grav i Jerusalem og ridderkorset 1. kl. av Den Kongelige Norske Fortjenstorden. I 2017 ble han kreert til æresprofessor i litteratur ved statsuniversitetet i Ulaanbaatar i Mongolia.
Mer om Knut Ødegård
Anmeldelser
Drankarar og galningar
«Gjennom Drankarar og galningar har vi fått eit nytt, stort poetisk verk her i landet.»
Øystein Hauge, Romdals budstikke