Et hummerliv handler om Sedd, en gutt på grensen til voksenlivet og hotellet som er hans barndomshjem. Allerede i romanens dramatiske åpningsscene blir Sedd satt på en hard prøve idet han må forsøke å blåse liv i en døende banksjef. Utstyrt med Røde Kors Hjelpekorps’ gjenopplivningskurs gjør 14-åringen en heltemodig innsats, men til ingen nytte. Kanskje innvarsler den gamle banksjefens død den nye tid på hotellet Fåvnesheim, et gammeldags høyfjellshotell med stolte tradisjoner, men som nå lider under at turismen flytter seg til ‘det infernalske syden’ som Sedds bestefar, hotelldirektøren, pleier å si. Året er 1982, og Fåvnesheim har forsøkt å gjøre seg lekkert med både svømmebasseng og minigolfbane, men likevel uteblir turistene. Gjestene består av dem som har bestilt Bryllups Pakken, og aparte fiskelag eller festlyd av ymse slag. Sedds far var en vikarlege av indisk herkomst hvis siste gjerning på jord var å befrukte Sedds mor, hotelldirektørdatteren. Om moren vet han nesten ingenting, han husker lukten av henne og det reverøde håret, men det er alt. Det er bestemor fra Østerrike og bestefar og kokken Jim som er familien hans. Og det er disse tre, som sammen med Karoline, en ganske påtrengende og pågående liten gjest med en ubendig hang til minigolf som utgjør grunnstammen i livet hans. Og så begynner historien å rulle, ubønnhørlig, frem mot en slutt som tar pusten fra leseren. 1982 er et dramatisk år for Sedd og alle rundt ham. Et år på liv og død, kan man nesten si. Et år som vil forme livet hans for alltid.
Et hummerliv
Omtale
Forfatter(e)
Anmeldelser
«Fosnes Hansen er en fremragende stilist med full kontroll på virkemidlene.»
Sigmund Jensen, Stavanger AftenbladFosnes Hansen leverer igjen
«Glitrende fortalt historie, skrevet som en 13-årings erindringer, i en implisitt dialog med det å skrive erindringsbøker. Språklig utforskende og originalt, full av spennende undertekster og metaforer. [...] Denne leseren er fascinert over drivkraften i historien, i hendelsesforløpet og beskrivelsen av alle forventninger til standard i et hotell – og et liv – hvor det å ha hummer som eksklusiv rett på et høyfjellshotell, er en del av og et symbol for denne standarden, for ikke å si dannelsen. Og fortellerperspektivet – det er strålende gjennomført. [...] Men mest frydes en over en språklig eleganse som får en til å sitre.»
Vigdis Moe Skarstein, Adresseavisen«[...] mild satire, identitetsjakt og tidskoloritt gjør romanen underholdende å lese.»
Anne Cathrine Straume, NRK Bok«Erik Fosnes Hansen skriv som alltid elegant [...]»
Odd W. Surén, Dag og Tid«Det er grunn til å glede seg over Fosnes Hansens fortellerkunst. Særlig når han slipper seg løs og skriver fram dramatikken i stoffet. [...] Åpningskapitlet er suverent og spenner forventningene til fortsettelsen høyt.»
Marius Wulfsberg, Dagbladet