Det foregår forbløffende ting i skogene våre: trær som kommuniserer med hverandre, trær som vokter og tar kjærlig ansvar for barna sine og dessuten ser etter sine skrale, gamle naboer, trær fulle av følelser, empati og hukommelse. Høres dette utrolig ut? Kanskje det, men det er sant! Dette er en informativ, lidenskapelig og morsomt skrevet bok som lar oss se skogene våre med helt nye øyne.
Trærnes hemmelige liv
Skogforvalter Peter Wohlleben forteller fascinerende historier om trærnes overraskende og ekstraordinære egenskaper. Han kombinerer kunnskap om den nyeste forskningen med alt han har observert med egne sanser ute i skogen. I denne boka tas vi med inn i et levende liv som vi trodde vi kjente, men som først nå åpenbarer seg for oss i all sin vitalitet. Dette er en kjærlighetserklæring til skogen som framstår som en helt ny verden for oss.
Fredrik Wandrup, Dagbladet
Omtale
Forfatter(e)
Anmeldelser
«Trærnes hemmelige liv» er et verk fylt av en livgivende strøm av observasjoner og betraktninger. Bøker som dette utvider vår daglige opplevelse av verden. «Trærne er ikke spesielt raske av seg», skriver Wohlleben, «men de lever i en tilstand av indre likevekt», selv i en rotløs tid som vår egen. Det er nesten som om man slutter seg til dikteren Nils Collett Vogt: «Var jeg blot en gran i skogen».
Fredrik Wandrup, Dagbladet"Boken med denne tittelen er en bok til undring og ettertanke. Den er skrevet av den tyske forstmannen og skogforvalteren Peter Wohlleben. Den er oversatt og utgitt på norsk av Cappelen Damm forlag. Den er blitt en bestselger, og er foreløpig utgitt i 21 land. Den presenterer en rekke nye forskningsfunn som gjelder skog og trær. Egentlig er det merkelig at ingen har samlet og presentert dette stoffet før. Alle vet jo at pattedyr, fugl, fisk, insekter og enda enklere skapninger kommuniserer på mangfoldig vis, gjennom syn, hørsel, lukt og berøring, noen til og med gjennom elektriske signaler. Når man tenker seg om, så har jo trær (og andre planter) hatt minst like lang tid på seg til å utvikle lignende evner. Hvorfor skulle de ikke ha gjort det? Har de gjort det? Hvordan har de gjort det? Hvilke konsekvenser vil det kunne få? Økonomisk? Økologisk? Forvaltningsmessig? Etisk? Boken er lettlest og spennende, men likevel har jeg måttet lese den flere ganger for å skjerpe min egen kritiske sans og for å fatte perspektivene i innholdet. Jeg tror kanskje at den som leser denne boken med noenlunde åpent sinn aldri vil kunne se på et tre og på en skog på samme måte som før. Kanskje heller ikke på seg selv og sin egen rolle i naturen på samme måte som før."
Hans Engan, Østlendingen