Fra nå av blir det lettere

Hilde Stålskjær Osen, 2022, Innbundet, Bokmål
350,–
Veil. pris399,–Du sparer49,–
Sendes fra oss i løpet av 1-3 arbeidsdager.

Omtale

Karakterene i novellesamlingen Fra nå av blir det lettere strever som de fleste med utfordringer i livet. For enkelte er det noe så alminnelig som at tiden går og verden endrer seg. For andre handler det om å lete etter kjærligheten år ut og år inn, uten å finne den. Eller det å måtte fortsette å sette en fot foran den andre, selv når man har blitt forlatt av kjæresten, og man ikke lenger vet hvor man er.

Som med Stålskjær Osens debut, Vi bare kjører, så ser vi (2018), er også disse tekstene skrevet i et nøkternt og presist språk som fanger det øyeblikkelige, og som kan løfte den minste ting og gi den betydning. Instant realisme, kalte Lars Saabye Christensen det da Vi bare kjører, så ser vi ble hedret med hans debutantstipend. I de elleve novellene i Fra nå av blir det lettere skildres også vanskelige livssituasjoner uten at store ord tas i bruk: Moren som har blitt fratatt sitt lille barn og famler etter det i den tomme leiligheten. Alenemoren som venter og venter på en gift mann som kanskje, kanskje ikke, bryter ut av ekteskapet han er i. Kvinnen som har kommet langveisfra, og nå skal leve omringet av høye fjell og granhekker i en norsk bygd.

Det er ikke alltid så lett å være til. Men når noe vanskelig er overstått kan man si til andre, kan man si til seg selv: Fra nå av blir det lettere.