I går

Agota Kristof, 2022, Innbundet, Bokmål
Henninge Margrethe Solberg (Oversetter)
399,–
Sendes fra oss i løpet av 1-3 arbeidsdager.
Jeg nøler ikke med å plassere denne boken på litteraturens øverste hylle.
Jonas Hansen Meyer, NRK.no

Omtale

I går fra 1995 var Agota Kristofs aller siste roman. Den utgis nå for første gang på norsk.

For Sandor Lester består hver dag av det samme ritualet: Han står opp klokka fem, tar bussen, stempler inn på fabrikken og borer det samme hullet i akkurat det samme metallstykket. Alt for å tjene akkurat nok til å spise og å ha en bolig og en seng – så han kan starte på nøyaktig det samme løpet igjen i morgen.

For at ting skal endre seg, må Line dukke opp, idealkvinnen som Sandor har drømt om siden han forlot hjemlandet sitt. Hvis Line hadde vist seg, skulle han ha skapt seg en fremtid som forfatter, under navnet Tobias Horvath.

Den dagen livet endrer seg for Sandor Lester, er det imidlertid ikke fantasiens Line som stiger inn på bussen, men den virkelige. Line, hun som Sandor kjente i hjemlandet, da de begge var barn, og Tobias Horvath ikke var et pseudonym, men det reelle navnet til en liten gutt. Men den Line som nå står foran ham i kjøtt og blod, er ikke alene, hun har med en mann og et lite barn.

I går er en intens beretning om umulig kjærlighet. Men det er også en refleksjon over tidens gang, urettferdighet og hva flukt og eksil kan gjøre med et menneske. Den er skrevet med Agota Kristofs velkjente språklige enkelhet og konsentrasjon – og skaper den samme følelsen av uhygge som hennes verdensberømte trilogi om tvillingene Lucas og Claus.

«Agota Kristof treffer like hardt igjen.» Svenska Dagbladet

«I går er en mørk skjønnhet – i sin skildring av fabrikkslaveri, eksistensiell fortvilelse og manglende evne til å leve i nåtiden.» Aftonbladet

«… en nær sagt magnetisk leseopplevelse.» Sydsvenskan

«Det finnes bøker som likt diamanter i steinkull venter på at noen skal komme og bli truffet av deres mørke stråleglans.» Dagens Nyheter