Ikaros, Line, Joacim: 3 romaner i 1

Moderne klassikere

Axel Jensen, 2012, Heftet, Bokmål
218,–
Veil. pris249,–Du sparer31,–
Sendes fra oss i løpet av 1-3 arbeidsdager.

Omtale

Line
Line er den legendariske romanen om 50-tallsgenerasjonen i Oslo, og var en av etterkrigstidens store romansuksesser. Den ble gitt ut i flere europeiske land og i USA.

Line forteller historien om den klassiske "outsideren".
Jacob blir utvist fra gymnaset og stikker til sjøs. Tilbake i Oslo treffer han vestkantpiken Line, men han føler seg like lite hjemme i villaene på Holmenkollen som i det overfladiske kulturmiljøet på Theaterkaféen.
Skildringen av jazz-miljøet, den dramatisk kjærlighetshistorien i et ung, beatpreget miljø var et moderne, nødvendig og friskt pust i datidens litteratur.

Ikaros
«Siden Hamsun har ingen ungdom stått frem i norsk litteratur med større vilje og større rett til å være annerledes. (…) Her står vi overfor årets mest oppsiktsvekkende diktverk – overdådig rikt, lysende begavet, fascinerende.» Slik skrev Kjølv Egeland om romanen ”Ikaros” i Vinduet i 1957.
Axel Jensen var da 25 år og Ikaros ble et eksplosivt gjennmbrudd.

Den ytre handling er en ung manns reise gjennom Sahara, og romanen skildrer en higen etter det fantastiske, det overnaturlige, men fremfor alt en ung manns sterke engasjement og søken etter opplevelse og orientering i verden.

Joacim
«På veien tilbake til landsbyen møter jeg Irene. Jeg stopper. En sår og forvirret glede slo opp i meg og hjertet tok øyeblikkelig til å slamre og bråke, et nakent vergeløst hjerte. Hun kom liten og alene med kurv over armen og bak henne var himmelen blek og perlemorsaktig. Også hun stoppet. Vi stod rett foran hverandre. En demring la seg over øynene mine, jeg ville si noe beåndet, men var lite flink. Ingen av oss var særlig flinke. Jeg så at det lå et rødt badehåndkle, en bok og en flaske appelsinsaft i kurven hennes.»

Romanen "Joacim" utkom første gang i 1961.