Ei norsk, jødisk jente, Betzy Rosenberg, greide å gjemme seg for de tyske og norske nazistene i Trondheim fra høsten 1942, da deportasjonene startet, og helt til krigen tok slutt i maidagene 1945. Hun overlevde rett foran nesa på fienden, takket være et medmenneske som risikerte livet ved å skjule henne. I nabohytten holdt nazistene fester, og selv Henry Rinnan, leder for den beryktede Rinnan-banden kunne dukke opp uventet. En ungdomstid mistet og resten av familien ble deportert til konsentrasjonsleiren Auschwitz. Dette er Betzys fortelling.
Jenta i veggen
Omtale
Forfatter(e)
Anmeldelser
Imponerende om «den norske Anne Frank»
«Jenta i veggen» er uhyggelig lesning. På sitt beste puster boken liv i historien og minner oss om at det ikke er altfor lenge siden at mennesker, ikke så ulike oss selv, ble definert som uønsket og sendt til tilintetgjørelse på grunn av sin religion og sitt kulturelle opphav.
Anne Cathrine Straume, nrk.no, 26.04.2018Lena Lindahl gjør en solid jobb med en sterk historie om en jødisk familie fra Trondheim og deres møte med Holocaust. Boken presenterer det store bildet av jødeforfølgelser i Europa, Norge og Trondheim, samtidig som det hele tiden også er én persons historie (...) ved å fortelle om verdenskrigen og holocaust fra en ung norsk kvinnes perspektiv, har den potensial til å bli en bruksbok med langt liv i skole og bibliotek."
Morten Olsen Haugen, Aftenposten, 06.05.2018"Gripende beretning (...) Lindahl grundig og god (...) innsikt i Hitlers maktovertagelse, Krystallnatten, krigsutbrudd, de norske nazistene, konsentrasjonsleirene, Tysklands fall."
Cathrine Krøger, Dagbladet, 28.04.2018En bok som gir pusteproblemer
"Stor takk til forfatter og forlag, og alle medvirkende personer og instanser for at denne familiehistorien nå er blitt kjent!"
Paul Odland, Dagen, 02.05.2018Presis innføring i holocaust
"Med «Jenta i veggen» har Lena Lindahl satt en helt ny standard for kildearbeid i sakprosa for ungdom. Boka er som skapt for norske klasserom (...) Heretter vil en ungdomsbok inngå som referanseverk på lik linje med andre historiske kilder om andre verdenskrig."
Guri Fjeldberg, Barnebokkritikk, 17.04.2018 Les hele anmeldelsenÅrets sommerbøker: 12 boktips til sommerferien
"En historie ikke til å tro, om hvordan en ung norsk kvinne, Betzy Rosenberg, ble gjemt fra høsten 1942 og helt fram til frigjøringen i mai 1945."
Kristine Isaksen, VG, 22.06.2018