Da den andre verdenskrig tok slutt fikk Sovjetunionen plutselig og uventet kontroll over et enormt territorium i Øst-Europa. Jernteppet viser hvordan Stalin og hans hemmelige politi satte seg fore å tvinge en rekke radikalt forskjellige land inn i de strenge rammene til ett politisk og moralsk system: kommunismen. Boken skildrer hvordan samfunnsinstitusjoner systematisk ble plukket fra hverandre, hvordan regimer ble bygget opp i deres sted, og hvordan dagliglivet etter hvert gikk sin gang. "Grundig og klokt om kommunistenes maktovertagelse i Polen, Ungarn og Øst-Tyskland etter annen verdenskrig ... et både fascinerende og skremmende innblikk bak jernteppet - og en viktig påminnelse av hvor mange som faktisk kjempet imot."
Sten Inge Jørgensen, VG (Terningkast 6)
Jernteppet
Undertrykkelsen av Øst-Europa 1944-1956
Andre formater
Omtale
Forfatter(e)
Anmeldelser
Øst-Europas nullpunkt
"Grundig og klokt om kommunistenes maktovertagelse i Polen, Ungarn og Øst-Tyskland etter annen verdenskrig."
".. et både fascinerende og skremmende innblikk bak jernteppet - og en viktig påminnelse av hvor mange som faktisk kjempet imot."
Nekrolog over jarnteppet
"Anne Applebaum gjev oss ein grundig dokumentasjon av det sovjetiske grunnrisset."
Per Egil Hegge, Dag og tidDiktaturet i hverdagen
"Nyansene i hverdagslivet kommer klarere fram i engasjerende, ny bok om Jernteppets historie.(...)Jernteppet» er en syntetiserende, kilderik og engasjerende analyse av totalitarismens virkning på østeuropeere i etterkrigstida, med vekt på deres hverdagsliv, og en bok som gir troverdig svar på hvorfor det ideologiske betongbyggverket raknet: De kommunistiske partiene innfridde ikke sine løfter."
Stian Bromark, Dagsavisen