Kamp til døden

Dynamo Kiev vs. Nazi-Tyskland

Andy Dougan, 2023, Ebok, Bokmål, EPUB
Erik Nordby (Oversetter)
249,–
Du må være registrert som privatperson for å kjøpe e-bøker. Ingen angrerett. Kan lastes ned fra Min side under Digitale produkter. Kan sendes til Kindle.
Last ned utdrag

Omtale

Ukrainske fotballspillere kjempet bokstavelig talt for livet mot nazistene under en av de mest omtalte fotballkamper under andre verdenskrig. Tyskerne hadde invadert Kiev i september 1941 og fór brutalt fram i byen. Ukrainerne forstod ganske raskt at Hitler ikke var noe bedre enn Stalin. Tyskerne ønsket en kamp mellom sitt eget elitelag og restene av Dynamo Kiev - en kamp ukrainerne ble truet til å tape. Da de i stedet vant, ble følgene fatale.

Året er 1942, og harde kamper raser gjennom Europa. Samtidig, utenfor slagmarken, foregikk en bemerkelsesverdig og myteomspunnet hendelse på en stadion i Kiev.
Da Hitler iverksatte operasjon Barbarossa i 1941, fosset tyskerne østover. Sovjetiske styrker ble slaktet ned, og Ukraina ble raskt og brutalt okkupert. Forsvarsstyrkene i hovedstaden Kiev ble tatt til fange, og blant dem var mange spillere på Dynamo Kievs strålende 1939-lag. I det okkuperte Kiev sultet befolkningen, og et stort antall mennesker ble deportert til slavearbeid. Men én mann, den karismatiske målvakten Trusevich, var fast bestemt på å redde ikke bare de overlevende spillerne, men også andre idrettsutøvere. Han sørget for å gi dem jobb, husly og brød, som arbeidere på sitt bakeri. Inspirert av Trusevich ble Dynamo-laget gjenopprettet under navnet Start FC, og en rekke kamper ble arrangert. Til tross for dårligst utgangspunkt på alle hold er laget så bra at det feier all motstand av banen og blir selve symbolet på motstand i Kiev. Til slutt mobiliserer tyskerne sitt aller beste lag, bestående av topptrente flygere fra Luftwaffe og antiluftskyts-personell. Med en SS-offiser som dommer får ikke Kiev-laget bare juling på fotballbanen, de blir ydmyket på aller verst måte. Konsekvensene blir store.

Andy Dougan forteller sannheten om et legendarisk oppgjør.