Klokere

Fra gruppetenkning til smarte grupper

Reid Hastie og Cass R. Sunstein, 2015, Innbundet, Bokmål
Inger Sverreson Holmes (Oversetter)
559,–
Sendes fra oss i løpet av 1-3 arbeidsdager.

Omtale

Fra tidenes morgen har vi tatt beslutninger i grupper. Ved at man drar nytte av flokkens samlede kunnskaper og erfaringer bør dette gi gode resultater.

Tja. Vi har alle deltatt i gruppebeslutninger – og vet at resultatet kan bli dårlig. Hvorfor? Mange legger skylden på «gruppetenkning», uten helt å vite hva begrepet egentlig betyr.

De to professorene Sunstein og Hastie hjelper oss med å forstå hvorfor og hvordan gruppebeslutninger mislykkes – og til å unngå fallgruvene og oppnå bedre resultater. Første del av boken inneholder lettfattelige og fascinerende forklaringer på de særegne problemene grupper står overfor:

  • De forsterker ofte, fremfor å korrigere, individuelle vurderingsfeil.
  • De fører ofte til kaskadeeffekter, fordi medlemmene følger det andre sier.
  • Medlemmene blir polarisert, og inntar mer ekstreme standpunkter
  • De vektlegger det alle vet i stedet for å fokusere på viktig informasjon som bare noen få kjenner til.
I andre del tilbyr forfatterne enkle metoder og råd om hvordan vi kan gjøre grupper smartere: blant annet demping av lederen, nye måter å tenke på insentiver og belønning på og gjennomtenkt tildeling av roller.

Klokere har eksempler fra et bredt utvalg organisasjoner – fra Google til CIA. Boken gjør deg ikke bare klokere, men den kan også hjelpe ditt team og din organisasjon til å treffe bedre beslutninger – beslutninger som fører til suksess.

Forord av Knut Ivar Karevold ph.d, Institutt for psykologi ved Universitetet i Oslo.