Hva er det ved måten Kong Harald den V av Norge utøver kongsgjerning på, som gjør den så unik? Er det hans smittende humør, hans umiddelbare evne til å komme i kontakt med alle, høy som lav, uansett plass på samfunnets rangstige? Er det kanskje følelsen av at han er ‘hel ved’, at han fra den mest pompøse og utstafferte posisjon et moderne demokrati har å by på, aldri forsøker å være noe annet enn seg selv? Christian Borch forteller historien om den tredje generasjon på tronen i verdens eneste folkevalgte monarki, og med kritisk blikk utforsker han den moderne kongerollen og mannen som har fyllt den de siste 30 år, fra Gulfkrigen til Koronakrisen. Med sitt erfarne journalistblikk går Borch opp sporene etter folkekongen, fra barndommen i USA mens landet han var født til å styre var under tysk okkupasjon, gjennom den lange og krevende veien frem til ekteskap nasjonen skulle elske; og en tidvis turbulent tid på tronen, både for privatmannen og monarken, intill han står som selve symbolet for alt som binder oss sammen. Boken er en klok og medrivende skildring av det moderne Norge og mannen som står på toppen av det, som holder oss sammen i tider da det er mer nødvendig enn noen gang.
Konge for sin tid
Du må være registrert som privatperson for å kjøpe nedlastbare lydbøker. Ingen angrerett. Kan lastes ned fra Min side under Digitale produkter.
Andre formater
Omtale
Forfatter(e)
Anmeldelser
lesverdig for både republikanere og monarkister.
«Forfatteren som skriver enda mer levende enn han snakker ... Norsklærere vil kunne finne forfatterens analyse av enkelte av kongens utsagn som viktig litterær analyse. For samfunns- og historielæreren er kanskje drøftingen av den konstitusjonelle rollen interessant. Spørsmålet om Norge skal være republikk eller monarki, har fått en solid temaanalyse.
Borchs ledige språkføring og rike vokabular, samt mange gode historier, gjør boka meget lesverdig. Den inneholder noe for enhver, enten man er republikaner eller monarkist.»Finn Stoveland, Utdanning
«Han har skrive ei bok som tek sikte på å trengje djupare inn i den merkelege institusjonen som kongemakta er»
John Peter Collett, Dag og Tid