For nøyaktig 100 år siden ble Kristine Bonnevie professor i zoologi, og dermed også Norges første kvinnelige professor. Dette til tross for samtidens, og ikke minst farens, oppfatning om at utdanning ikke var noe å strebe etter for unge piker. Med utnevnelsen ble hun en pioner og et forbilde for senere kvinnelige akademikere.
Men Bonnevie var mer enn kun en kvinnelig pionér. I en tid da den moderne naturvitenskap ble formet var hun også en faglig frontfigur. Hun omgikk vitenskapere som Albert Einstein og Marie Curie, og hun var nær kollega og samarbeidspartner med sentrale internasjonale aktører som arbeidet seg innover mot cellekjernen i jakten på arvelighetens gåter og livets innerste hemmeligheter.
Sammen forteller nå Inger Nordal, Dag O. Hessen og Thore Lie endelig Kristine Bonnevies historie. Dette er en fortelling om en kvinne som erobret akademiske bastioner og dermed viste vei for senere generasjoner av kvinnelige akademikere, men boken om hennes liv gir også et innblikk i en unik epoke i norsk og internasjonal forskning.
Kristine Bonnevie
Et forskerliv
Andre formater
Omtale
Forfatter(e)
Anmeldelser
Dette er vitskapsformidling på sitt aller beste
"Forskarlivet til biologen Kristine Bonnevie (1872-1948) var fylt av begrep og granskingsprosjekt som ligg langt over hovudet på den mest intelligente lekmann. Likevel greier Inger Nordal, Dag O. Hessen og Thore Lie å framstilla sjølv dei mest innvikla område av faget hennar på ein måte som skaper den motsette kjensla. Dei inviterer lesaren inn og gjer meg den gode kjensla av å bli rikare på kunnskap. [...] Forfattarane skriv om dette livet på ein måte som til og med får ein humaniorautdanna samfunnsvitar som meg til å tru at eg forstår viktigheita av å forska på ryggstrengdyra sekkedyr og sjøpung. Eg gler meg over poesien når forfattarane opplyser at dette er ei dyregruppe som tilhøyrer «den gren av livets tre vi selv befinner oss på».Mikroskopiens innvikla utviklingshistorie gjev dei innsikt i. Midt i omfattande skildringar av forsøkstokter og botnfunn, har eg overskot til å smila når forfattarane beskriv slimålen som «denne strengt tatt lite karismatiske arten», før dei overtyder meg om det banebrytande og viktige i Nansens doktorgrad på den same slimålens nervesystem. Parallelt med at Nordal, Hessen og Lie fortel Bonnevies livshistorie, gjev dei korte innføringar i faghistoria på felt etter felt som Bonnevie går inn i.Dette er vitskapsformidling på sitt aller beste."
Arnhild Skre , Nrk.noLes hele anmeldelsen