M Århundrets sønn

Antonio Scurati, 2023, Innbundet, Bokmål
Steinar Lone (Oversetter)
479,–
Sendes fra oss i løpet av 1-3 arbeidsdager.
Skarp framstilling av historiske brennpunkter. Scuratis tekst er en skikkelig pageturner.
Jon Rognlien, Dagbladet
Den rasende turbulensen som herjet med det italienske samfunnet i årene etter første verdenskrig pulserer gjennom Antonio Scuratis prosa. Det samme gjør den isnende fornemmelsen av at vi ikke er ferdige med dette ennå.
Leif Bull, Dagens Næringsliv

Omtale

Romanen om fascismens fødsel

I 1919 er verdenskrigen som har ødelagt og ruinert Europa, endelig over. I Italia er store deler av befolkningen utmattet – lei av politikere, lei av vage løfter og lei av det demokratiske renkespillet som svikter vanlige folk. Mens landets elite sitter passiv og ser på, oppildner én mann – lederen for en mindre opposisjonell avis og en utrettelig politisk agitator – massene med løfter om endring. Han er en tidligere sosialistleder som er blitt drevet ut av sitt eget parti, en som vet hva det vil si å føle seg fortapt. Han snakker på vegne av de utstøtte og de avviste, han lover å beskytte alle dem som er glemt. Han er Benito Mussolini.

I sin roman M – århundrets sønn forteller Antonio Scurati historien om mannen som hans følgere kjenner som Il Duce, den skremmende karismatiske skikkelsen som skulle bli en av de mest beryktede diktatorene i forrige århundre. Romanen er gjennomsyret av historiske detaljer, samt sitater fra samtidige dokumenter og kilder. Den utforsker den forførende kraften i nasjonalisme og persondyrkelse, og avdekker hvordan en nasjon gradvis føyde seg etter viljen til en hensynsløs despot.

M – århundrets sønn er en uhyggelig påminnelse om at fortiden aldri tar slutt, og at den har alvorlige lærdommer å gi oss i dagens verden, der vi ser en skremmende oppblomstring av det samme populistiske tankegodset.

Dette er første bind i et omfattende litterært verk om Mussolini, og spenner over årene 1919 til 1924.

«En mesterlig historisk beretning, et portrett av Benito Mussolini som er desto mer presist og mektig siden det er basert på fakta.» – Le Figaro

«En ubestridelig litterær bragd.» – El País

«Likner en politisk thriller, overraskende moderne. Må leses.» – Die Zeit

«Romanen Italia har ventet på. Et mesterverk.» – Roberto Saviano

«Hvem var Mussolini, og hvem var mennene som omga ham? ... Alle antifascister gjør klokt i å lese og lære av denne boka.» – Jonas Bals, Klassekampen