Makta i drakta

En fotballreise gjennom et Europa i krig og krise

Eirik Grasaas-Stavenes, 2024, Innbundet, Bokmål
399,–
Sendes fra oss i løpet av 1-3 arbeidsdager.

Omtale

Fotballreisen startet med et smell: Erling Braut Haaland og Manchester City mot Newcastle United. Småbarnsfar og Klassekampen-journalist Eirik Grasaas-Stavenes ble overrumplet over gleden som traff ham i dette blodpengefinansierte fellesskapet som ikke en gang var hans eget. Hvorfor ropte han «føkk deg Haaland»? Hvorfor lot han seg rive så med?

Jakten på svar sendte han ut på en heseblesende fotballtur, stappfull med øl, sorg, kjærlighet og mørke hemmeligheter. Den gikk videre til grådige amerikanere i Manchester, krigen i Ukraina, fascister i Italia, El Clasico i Spania, et mirakel i Tyskland, ultras i Marseille, fylla i Istanbul, og lokal lidenskap i Norge og Sverige. Før den endte i oljediktaturet som nå prøver å snu både fotballen og hele verden på hodet, Saudi-Arabia.

Hva kan dagens internasjonale toppfotball fortelle oss om verden vi lever i? Om oss selv og våre egne lengsler i en mørk og litt for ofte ensom tid?

Denne boka er en personlig reisefortelling fra et Europa i krig og krise, og henter sin energi fra tribunene for å fortelle en historie om fellesskap det er verdt å kjempe for.