Moskoviaden

Jurij Andrukhovytsj, 2022, Innbundet, Bokmål
Dagfinn Foldøy (Oversetter)

Les også: Profetisk ukrainsk klassiker endelig på norsk

429,–
Sendes fra oss i løpet av 1-3 arbeidsdager.

Omtale

Jurij Andrukhovytsj er født i 1960 og regnes sammen med Andrej Kurkov som den viktigste ukrainske forfatteren i sin generasjon. Hans mest kjente roman Moskoviaden er oversatt til 15 språk.

Moskva, 1991: På Gorkij-instituttets studenthjem kolliderer forfatterambisjoner fra alle deler av Sovjetunionen. Imperiet er i oppløsning, stemningen opphisset, det er mangel på både ølglass og vodka.

Otto von F., student og poet fra Vest-Ukraina, drar inn til sentrum og til lekebutikken Barnas verden, der han skal kjøpe noen gaver. Men Otto går seg bort i underetasjen, tar feil av en dør og havner etter hvert i KGBs vold. Det han blir vitne til i katakombene under Kreml – der russiske makthavere har styrt omgivelsene med hard hånd i hundrevis av år – viser seg å være tungt å fordøye.

Jurij Andrukhovytsj’ Moskoviaden kom opprinnelig ut i 1993, og regnes som et nøkkelverk i ukrainsk samtidslitteratur. Det er en intens og fabulerende beretning om et døgn i Moskva, en vordende forfatter på jakt etter berømmelse og et land på randen av sammenbrudd.

Men aller mest er Moskoviaden en uhyggelig aktuell advarsel mot russisk nyimperialisme, skrevet 30 år før Putins angrep på Ukraina.

«En frodig karnevalsfest med referanser til Dantes Den guddommelige komedie, science fiction-filmen Blade Runner, operetten Sigøynerbaronen, Orwells 1984 og Venedikt Jerofejevs vidunderlige drankerhistorie Moskva–Petusjki …» Deutschlandfunk

«Ukrainas mest kjente forfatter …» Aftenposten