Nazisympatisør eller russisk spion? Ingen ble riktig klok på den russiske skuespillerinnen Olga Tsjekhova. Hun vokser opp i Moskvas fargerike kunstnermiljø under den russiske revolusjon og den første verdenskrig. Tidlig bestemmer hun seg for å vende ryggen til fattigdommen i Russland og søke lykken i verdensmetropolen Berlin. Her blir hun filmdiva og Adolf Hitlers yndlingsskuespillerinne, samtidig som hun blir rekruttert som russisk agent. Antony Beevor har skrevet en medrivende og vidtspennende historie, ikke bare om en skuespillerinne og spion, men om revolusjonen og de store forandringene som oppsto i det russiske samfunnet rundt århundreskiftet og utover 1900-tallet.
Mysteriet Olga Tsjekhova
Var Hitlers favorittskuespillerinne også russisk spion?
Omtale
Forfatter(e)
Antony Beevor
Antony Beevor er født i 1946 og er utdannet ved Winchester og Sandhurst, der han hadde den berømte forfatteren og krigshistorikeren John Keegan som lærer. Beevor har tjenestegjort i den britiske arméen i England og Tyskland, og var offiser i regimentet 11th Hussars i årene 1967- 70. Han forlot imidlertid militærlivet for å vie seg til historiestudier og sitt forfatterskap. Antony Beevor følger opp en solid familietradisjon ettersom hans mor og bestefar også skrev bøker.
Antony Beevor debuterte som krigshistoriker i 1982 med The Spanish Civil War. Deretter ga han ut Inside The British Army (1990), Crete - The Battle and the Resistance (1991), og Paris after the Liberation 1944 -1949 (1994). Han er også bidragsyter til The British Army, Manpower and Society into the Twenty-First Century, redigert av Hew Strachan.
Paris after the Liberation 1944 - 1949 skrev han sammen med sin forfatterkone, Artemis Cooper. For denne boken ble Beevor og hans kone begge slått til riddere i Frankrike da de fikk prisen Chevalier de l'Ordre des Arts et Lettres. Denne spennende skildringen av etterkrigstidens Paris ble utgitt på norsk i februar 2005 med tittelen Paris - Etter frigjøringen 1944-1949.
Selv om Antony Beevor har skrevet fire romaner, er det hans historiske bøker som har gjort ham til en verdensberømt forfatter. Beevors store gjennombrudd kom med Stalingrad, som utkom på engelsk i 1998 og på norsk i 2002 (utgitt av forlaget Spartacus). Denne boken har solgt mer enn 1,2 millioner eksemplarer på verdensbasis. For Stalingrad fikk Beevor Samuel Johnson-prisen for faglitteratur, Wolfson History Prize og Hawthornden Prize.
Da Berlin - The Downfall 1945 utkom på engelsk i 2002, ble den i likhet med Stalingrad raskt en internasjonal bestselger. Rettighetene til begge disse bøkene er solgt til 25 land. I Norge ble også Berlin - Nederlaget 1945 en stor suksess da boken utkom i 2003.
Både Stalingrad og Berlin er kjennetegnet av sin nøyaktighet og av forfatterens grundige research. Det er Beevors store arbeid med å gjennomgå gamle russiske arkiver som har tilført ny kunnskap om disse avgjørende perioder i den annen verdenskrig. Etter at han foretok sine arkivundersøkelser i Russland, er tilgangen til disse kildene blitt mye vanskeligere.
Mysteriet Olga Tsjekhova utkom på engelsk i mai 2004. Boken fikk stor oppmerksomhet i internasjonale medier. Blant de som berømmet Beevor for boken, var forfatterne Anne Applebaum og Simon Sebag Montefiore, som begge er svært dyktige bidragsytere til historielitteraturen.
Da VGs anmelder Sindre Hovdenakk i oktober 2004 omtalte Mysteriet Olga Tsjekhova, skrev han blant annet dette:
"Fargerik beretning om et kunstnerliv i skyggen av politisk galskap... Dette er en biografi av den klassiske sorten, der Beevor tar seg god tid til å rulle opp Tsjekhovas fargerike familiebakgrunn. Boken inneholder medrivende tidsbilder fra Russland før og etter revolusjonen, i tillegg til at den gir et interessant innblikk i miljøet rundt Stanislavskijs banebrytende Moskva Kunstnerteater. Blant mye mer."
I 2003 fikk Beevor den første Longman-History Today Trustees' Award. Beevor er for tiden styreleder for Society of Authors og The London Library. Han er også gjesteprofessor ved School of History, Classics and Archaeology ved Birkbeck College, University of London.
Hans siste bøker på norsk er D-dagen (2009), Den andre verdenskrig (2012) og Ardennene 1944 (2015).
Beevor bor med sin kone og sine to barn i en stille gate i Fulham vest i London. I tillegg har han et hus ikke langt fra Canterbury, dit han trekker seg tilbake når han er inne i sine hardeste skriveperioder.
Mer om Antony Beevor