Diktene handlerom vårt forhold til tid, om tvangen som styrer våre liv og øyeblikkene med frihet fra denne tvangen – øyeblikk av hengivelse, innsikt og sannhet. I et lysende språk stiller diktene spørsmål ved autoritære strukturer, og om vi vet forskjellen på det vi elsker og det vi bør elske?
Regnet i Buenos Aires
Omtale
Forfatter(e)
Hanne Bramness
Hanne Bramness er født i 1959 i Oslo og debuterte i 1983 med samlingen Korrespondanse. Hun er en sentral og prisbelønt lyriker og hennes diktsamlinger utgjør et betydelig forfatterskap. I 2007 ga det engelske forlaget Shearsman Books ut hennes dikt i utvalg, Salt on the Eye, Selected Poems, i 2008 kom dikt i utvalg på norsk, Det står ulver i din drøm, og i 2017 kommer et større utvalg av diktene hennes ut på fransk.
Et gjennomgående tema i diktene er tid og hukommelse og manipulasjon av hukommelse. Hvordan påvirker vår etterrettelighet og innlevelsesevne den historien vi videreformidler? Også diktene i Uten film i kameraet (2010) kretser rundt tema som tid og hukommelse, kunst og dokumentasjon.
I 2013 kom Vekta av lyset, en samling om avgjørende forandringer i livet. Å fange lysets bevegelser og fargetoner, og undersøke hva de uttrykker er en oppgave forfatteren setter seg i denne samlingen, på samme måte som en billedkunstner eller fotograf, men også annerledes. Hun er i stigende grad opptatt av hva som befinner seg bak det umiddelbart synlige.
I Den ukjente (2015) er det en tidligere pasient ved Valen sykehus som fører ordet. Eller er det det? Kanskje er diktene her skrevet av Hanne Bramness? Men uansett er ikke jeget i samlingen henne, stemmen er fra en annen tid. Det ligger et implisitt ønske i boka om å føre leserens oppmerksomhet over på den litterære teksten som tekst, ikke som bekjennelse.
Ved siden av dikt for voksne lesere har hun også skrevet tre diktsamlinger for barn og to for ungdom, og en kritikerrost roman for ungdom, Lynettes reise, om oppvekst og krig, som er oversatt til flere språk.
Hanne Bramness står bak en rekke gjendiktninger, og i 1996 tok hun initiativ til Stemmens kontinent, en serie med internasjonale kvinnelige lyrikere fra det 20. århundre, som hun var redaktør for i ti år. Serien består av 25 titler fra de fleste verdensdeler. I 2007 startet hun Nordsjøforlaget som gir ut gjendiktninger fra landene rundt Nordsjøen, som hun fremdeles driver sammen med Lars Amund Vaage. I 2011 kom hennes eget utvalg av kvinnelige poeter i boka Stemmer i andre hus. I gjendiktningene legger hun vekt på å prøve å formidle stemme og temperament.
Hun har vært opptatt av å gi andre mulighet til å uttrykke seg gjennom dikt, og var i flere perioder skrivelærer i fengsel. I 2003 ga hun ut Dikt fra fengselet, ei bok med fangers dikt og et essay om sine fengselserfaringer (boka inneholder i tillegg et essay av Peter Serck). Hun har også, sammen med Atle Næss, drevet Møllebyen Skrivekunstforum i Moss.
Litterære priser:
- 1996 Den norske Lyrikklubbens pris
- 2006 Doblougprisen
- 2012 Wergelands Åre
- 2015 Språklig samlings litteraturpris 2014
- 2016 Diktartavla
Mer om Hanne Bramness
Anmeldelser
"Regnet i Buenos Aires er en diktsamling som henger i etter at jeg har lest den, henger i på en foruroligende og oppfordrende måte. En skarp og rørende bok i et betydelig forfatterskap som mange burde unne seg sjansen til å lese."
Endre Ruset, MorgenbladetOm REGNET I BUENOS AIRES: "På sin måte ei sterk bok. Mørk, trugande og vakker."
Hadle Oftedal Andersen, Dag og tid