I Rikdommens språk utforsker åtte forfattere ulike sider ved Oljefondet. Hver tekst tar for seg et begrep som er sentralt i fondets fortelling om og fremstilling av seg selv. Ved å fokusere på språket som brukes om fondet, belyser forfatterne rikdommen som preger livene både innenfor og utenfor Norges grenser.
Oljefondet forvalter statens inntekter fra utvinningen av olje og gass i Nordsjøen, og har på kort tid vokst til å bli verdens største statlige investeringsfond. Det tilhører det norske folk i fellesskap, og yter store bidrag til finansieringen av offentlige tjenester over statsbudsjettet. Fondet er dypt forankret i demokratisk politikk og byråkratisk forvaltning, og har gjort det norske folk og samfunn til en stor aktør i de internasjonale finansmarkedene.
Rikdommens språk bringer sammen økonomer, forskere, sakprosaskribenter og skjønnlitterære forfattere. Ved hjelp av ulike litterære former og virkemidler opplyser de forskjellige aspekter ved denne institusjonen, som får stadig større betydning for det norske samfunnet og verden for øvrig.
Bidragsyterne er Cathrine Knudsen, Morten Søberg, Amalie Kasin Lerstang, Klaus Mohn, Bjørn Vatne, Øyvind Rimbereid, Karl Emil Rosenbæk og Anne Karin Sæther.
Rikdommens språk springer ut av forskningsprosjektet «Forms and Ethics, Shapes of Finance», og tekstene er utarbeidet blant annet på bakgrunn av felles seminarer avholdt i desember 2020 og mars 2021.