Skygger over utvær

Arnfinn Haga, 2001, Innbundet, Bokmål
261,–
Tittelen finnes ikke lenger i sortimentet.

Omtale

Arnfinn Haga er mester i å finne ukjent stoff om 2. verdenskrig. I "Skygger over Utvær" forteller han om den første sabotasjeaksjonen som ble utført i Norge, i britisk regi.

Den første sabotasjeaksjonen utført i Norge under 2. verdenskrig fant sted allerede i juni 1940 og ble utført i britisk regi. Samtidig startet den kjente Shetlandstrafikken med skøyta ”Hospits” som reiste mellom mellom Shetland og norskekysten. Disse tidlige begivenhetene, som ble utført av pionerene i den norske illegale motstandsbevegelsen, har til nå ligget i et historisk halvmørke. Men da Arnfinn Haga, nærmest ved en tilfeldighet, kom over en rekke utførlige vitnemål i forbindelse med aksjonen ble det for første gang mulig å se begivenhetene i sammenheng.

Skygger over Utvær er beretningen om denne tidlige fasen av norsk illegal motstand langs vestlandskysten, og om pionerene som deltok. Arnfinn Haga levendegjør disse menneskenes skjebner og historier, og viser hvordan deres til tider nesten naive mot, kløkt og oppfinnsomhet preger historien og dens utfall. Vi møter den mystiske Simon Sinclair Fjeld, Karsten ”One Round” Wang, og den rappkjeftede og modige Lina Haugathun.

Skygger over Utvær er en grundig og levende beretning som kaster nytt lys over krigens tidlige sabotasjeaksjoner og over det som etter hvert er den mer kjente delen av norsk motstandsbevegelse.

  • Les første kapittel [PDF-dokument]
Arnfinn Haga har skrevet en rekke bøker om Norge i krig –i alt 24 med Skygger over Utvær. Blant de siste er: Aksjon Telavåg (1993), Alta bataljon 1940 (1998), Valdres 1940 (1999) og Den store flukten, som kom i fjor (2001).