Tatertrilogien

Tatertrilogien

De som ser etter tegn. De usynliges by. Sangen om løpende hester

Britt Karin Larsen, 2014, Heftet, Bokmål
218,–
Veil. pris249,–Du sparer31,–
Midlertidig utsolgt.

Omtale

Britt Karin Larsen har hatt stor suksess med bøkene om folket på Finnskogen, men hennes store gjennombrudd fikk hun med «tatertrilogien» - De som ser etter tegn, De usynliges by og Sangen om løpende hester. I denne fine utgaven er de tre bøkene samlet.

De som ser etter tegn:
I denne første romanen i tatertrilogien følger vi fire forskjellige taterfamilier gjennom reiser, arbeid, ekteskap, fødsler og dødsfall. De overlever strabasiøse kår ved å være dyktige musikere, småhandlere, hestefolk og gryte- og kjelereperatører. Men de er mer eller mindre uønsket overalt. Den norske bondebefolkningen er både tiltrukket og frastøtt av dette mystiske, stolte og uberegnelige folket. Og det ikke bøndene klarte å rense bort, tok de norske myndighetene seg av. Britt Karin Larsen skriver en veldig sterk, særs viktig og vakker roman om taterne.

De usynliges by:
I denne andre romanen om historien om taterne i Norge, fører Britt Karin Larsen handlingen fra tidlig 20-tall og fram til fredsdagen 8. mai 1945. Vi følger fremdeles de fire taterfamiliene vi ble kjent med i De som ser etter tegn i et vakkert mylder av episodiske småstykker der motsetningene mellom disse reisende og storsamfunnet er markant. I De usynliges by vinner ikke bare ideene om rasehygiene innpass, de gjør seg også konkret gjeldende.

Sangen om løpende hester:
"Britt Karin Larsen syner overtydande korleis endringane har kome i tateranes liv; også kor ei minoritetsgruppe slitst mellom byrgt
sjølvmedvit og mindremannskjensle. Motivkretsane er som før, og dreier seg omkring familie, generasjonar, ætt, kjærleik, sjalusi, hat, strenge
reglar for kultur og ukultur, kampen for å overleva, den endelause striden mellom bonde og fant." Stavanger Aftenblad