Arrangement Ære, frykt og håp – En førjulssamtale om integrering

Bli med på en aktuell førjulssamtale om integrering på Cappelen Damm!

I panelet møter du forfatter Abid Raja, NRK-profil Noman Mubashir, ungdomspolitiker Arina Aamir og VG-kommentator Shazia Majid. Kveldens ordstyrer er sosiolog Nancy Lystad Herz.

Denne kvelden kommer også ungdomsarbeider og forfatter Ghulam Abbas for å snakke om kriminalitet, politiadvokat i Kripos og forfatter Terje Bjøranger som skal ta opp temaet ære, samt Oslo-byråd Julianne Ferskaug som skal snakke om håp.

Arrangementet starter kl. 18:00 (dørene åpner 17:30) og varer til 19:15.

Det blir mulighet til å kjøpe drikke og signerte bøker.

Gratis inngang – velkommen!

Om deltagerne:

 

Panelet:

Abid Raja er advokat, Venstre-politiker og tidligere kultur- og likestillingsminister, og har gitt ut bøkene Dialog (2010), Min skyld (2021) og Vår ære og vår frykt (2024) på Cappelen Damm.

Noman Mubashir er programleder og journalist og har jobbet 27 år i NRK. Han var den første nyhetsoppleseren i Norge med flerkulturell bakgrunn. Han har også skrevet bøkene: «Mitt liv som Ola Noman» og «Oslostaner».

Arina Aamir er 19 år fra Groruddalen, og ble ifjor innvalgt i Oslo bystyre som tidenes yngste representant. Der sitter hun i Kultur og Utdanningsutvalget. Hun er også forfatter, Stortingkandidat for Oslo Høyre, har vært utviklingsminister for en dag og begynner fra januar 2025 på rettsvitenskap/jus på Universitet i Oslo.

Shazia Majid er prisvinnende journalist og kommentator i VG. Hun er også forfatter av boken Ut av skyggene - Den lange veien mot likestilling for innvandrerkvinnene (2019). Boken ble nominert til Brageprisen, Kritikerprisen og vant Sakprosaprisen

Ordstyrer:

Nancy Lystad Herz er sosiolog, forfatter og seniorrådgiver i Human-Etisk Forbund. Hun har skrevet bøkene Skamløs og Skal du ikke gifte deg snart som tar opp erfaringer med negativ sosial kontroll, æreskultur og krysspress.

Innleggsholdere:

Ghulam Abbas var leder av den såkalte B-gjengen.
Han ble i 2009 dømt til fengsel for organisert kriminalitet.
Etter endt soning har Abbas fått livet på rett kjøl. Han jobber som miljøarbeider, går på sosionomstudiet og holder foredrag med bakgrunn i sine egne erfaringer, og har skrevet boken Gudfaren.

Terje Bjøranger jobber som politiadvokat i Kripos. Han har i en årrekke arbeidet med æresrelatert kriminalitet, som tvangsekteskap, æresdrap, trusler og vold. Han debuterte i 2010 med kriminalromanen Den tredje søsteren og er nå aktuell med den kritikerroste krimromanen Den ingen ser og fagboken Æresrelatert kriminalitet. 

Julianne Ferskaug er byråd for sosiale tjenester i Oslo, for Venstre. Hun har blant annet ansvar for bosetting av flyktninger, NAV, barnevernet, og det rus- og kriminalitetsforebyggende arbeidet i Oslo kommune. Hun er utdannet jurist, og har sittet i Oslo bystyre siden 2011.

 

Bildet av Abid Raja

Abid Raja

Abid Raja (1975) er advokat, Venstre-politiker og tidligere kultur- og likestillingsminister, og har gitt ut bøkene Dialog (2010), Min skyld (2021) og Vår ære og vår frykt (2024) på Cappelen Damm. Han har tidligere stått bak Dialogmøtene og tenketanken Minotenk, som han etablerte i 2009. I 2010 ble han tildelt Fritt Ord-prisen for sitt arbeid, og i 2017 mottak han den internasjonale religionsfrihetsprisen for sitt arbeid for å grunnlegge IPPFORB.com og fremme religionsfrihet globalt. For boken Min skyld mottok han, som første sakprosaforfatter på 20 år, Bokhandlerprisen i 2021. I 2022 mottok han Åpenhetsprisen for boken, og i 2023 ble han tildelt YS´Likestillingspris sammen med sin søster og sin kone. Min skyld har et samlet opplag på over 170 000 eksemplarer.
Raja er gift med psykologen Nadia Ansar. De bor i Oslo med sine tre barn.

Forfatterprofil
Bildet av Terje Bjøranger

Terje Bjøranger

Terje Bjøranger (f. 1959) bor i Lillestrøm og jobber som politiadvokat i Kripos. Han har i en årrekke arbeidet med æresrelatert kriminalitet, som tvangsekteskap, æresdrap, trusler og vold. Han debuterte i 2010 med kriminalromanen Den tredje søsteren.


Bjøranger skriver realistisk og innsiktsfullt om de mørke og mer skjulte sidene av samfunnet, og han har et unikt innblikk i politiets hverdag og utfordringer.
I 2017 ga han ut krimromanen Barcode der etterforsker Charlie Robertsen har hovedrollen, etterfulgt av Business i 2019 og Kalifatet i 2021. Alle krimromanene har høstet svært gode anmeldelser i norsk presse - og de blir ansett som «sjeldent relevante».

Den ingen ser ble utgitt høsten 2024 og regnes som Bjørangers gjennombrudd som krimforfatter. Thrilleren fikk terningkast 6 i VG som blant annet skrev at det er den «mest relevante norske krimbøkene jeg har lest på svært lenge.»
Stavanger Aftenblad hevdet at Den ingen ser er «årets mest politiske krimroman. Derfor er den modig. Og viktig.»
Den ingen ser er også nominert til den prestisjetunge Bokhandlerprisen for 2024.

Våren 2024 ga Terje Bjøranger ut fagboken Æresrelatert kriminalitet sammen med kollega Gunnar Svensson fra Kripos. Boka forklarer hva æreskultur er og viser hvordan denne kulturen gir grobunn for tvangsekteskap. vold, æresdrap og negativ sosial kontroll. For denne fagboken ble Bjøranger og Svensson ble tildelt Shabana Rehmans minnepris i 2024.

Forfatterprofil
Bildet av Ghulam Abbas

Ghulam Abbas

Norskpakistaner Ghulam Abbas var leder av den såkalte B-gjengen.
Han ble i 2009 dømt til fengsel for organisert kriminalitet.
Etter endt soning har Abbas fått livet på rett kjøl. Han jobber som miljøarbeider, går på sosionomstudiet og holder foredrag med bakgrunn i sine egne erfaringer.

Forfatterprofil

Bildet av Vår ære og vår frykt
Vår ære og vår frykt

En personlig reise i det muslimske Europa

Bildet av Gudfaren
Gudfaren

Om B-gjengen, integrering og livet i den kriminelle underverdenen