Arrangement Boktips LIVE – Mødre

Blant alt i verden som er både fascinerende, frustrerende og fantastisk er det liten tvil om at mødre og morsrollen står i særklasse. Bli med på en kveld – med eller uten egen mor – om mødre!

Du møter:

  • Brynjulf Jung Tjønn
  • Anna Blix
  • Johanne Rogndal
  • Erlend Loe
  • Nora Eide
  • Emely Benedicte Kahrs


Arrangementet starter kl. 18:00 (dørene åpner 17:30).


Åpen bar og god mulighet for å få kjøpt signerte bøker.


Gratis inngang – velkommen!

Bildet av Brynjulf Jung Tjønn

Brynjulf Jung Tjønn

Brynjulf Jung Tjønn (f. 1980) er en kritikerrost og allsidig forfatter, som skriver for både barn, ungdom og voksne. Han er oppvokst i Feios i Sogn og Fjordane, men har bodd mesteparten av sitt voksne liv i Oslo. I 2002 debuterte han med romanen Eg kom for å elske. Han har senere utgitt flere romaner og diktsamlinger for voksne. Blant romanene kan nevnes de kritikerroste Kinamann (2011), Alt det lyse og alt det mørke (2017) – og Kvar dag skal vi vere så modige (2021), som ble belønnet med P2-lytternes gjeve romanpris.

I 2022 kom diktsamlingen Kvit, norsk mann, som traff både kritikerne og et bredt publikum, og raskt ble trykket i flere opplag. VGs begeistrede anmelder, Trine Saugstad Hatlen, beskrev blant annet Kvit, norsk mann slik «... en knyttneve av en bok (...) noe av det sterkeste jeg har lest» – og ga den terningkast 6! Boken ble tildelt Ungdommens kritikerpris, Kritikerprisen for beste voksenbok og Nynorsk litteraturpris. I juryens begrunnelse kan man blant annet lese: «Det er en samling vonde og kloke – men tidvis også morsomme – dikt om norsk oppvekst og norsk rasisme. Gripende, rystende og viktig ...»
Brynjulf Jung Tjønn debuterte som barnebokforfatter i 2009 med den kritikerroste I morgen skal vi sitte i solen. Og i 2013 kom ungdomsromanen Så vakker du er, en bok som både ble nominert til Kulturdepartementets litteraturpris, og tildelt Brageprisen, med følgende beskrivelse fra juryen «... rytmisk, billedsterk og poetisk (...) en bevegende og håpefull fortelling ...» Bildeboken fra 2016, Den finaste historia, illustrert av Øyvind Torseter, ble av Dagbladets anmelder Marie L. Kleve beskrevet slik: «En klassisk allalderbok (...) Tjønn og Torseters eventyrverden er et fascinerende og bevegende univers.»


Brynjulf Jung Tjønns forfatterskap speiler hans bakgrunn som adoptivbarn fra et asiatisk land, følelsen av utenforskap og jakten på identitet og tilhørighet. Han skriver ofte mørkt – om barn som opplever omsorgssvikt, men som også finner overlevelsesstrategier og møter voksne som plutselig bryr seg. I tillegg til å være en engasjert og produktiv forfatter og travel familiemann, har Brynjulf Jung Tjønn jobbet som kulturjournalist, litteraturkritiker og som forlagsredaktør i Samlaget og leder av Den norske Forfatterforening.

Forfatterprofil
Bildet av Anna Blix

Anna Blix

Anna Blix (f. 1985) er biolog, forfatter og politisk rådgiver for Rødt på Stortinget. Blix har blant annet skrevet fast om forskning for Morgenbladet (2012-2014), og sittet i forskningspanelet i Abels tårn i P2 (2010-2013). Hun har vært redaktør i RadiOrakel, og skriver fast om forskning, vitenskap og miljøpolitikk i Klassekampen (2014-d.d). I 2018 ga hun ut En hyllest til sauen. Fortellinga om det lille dyret som bygde landet. De siste årene har hun skrevet om evolusjon og graviditet (40 uker, en menneskegraviditet og 81 andre måter å få barn på), og om hvordan dyr løser dette med barneoppdragelse på litt andre måter enn oss mennesker. Hun har mottatt treårig arbeidsstipend fra NFFO, og jobber med ulike prosjekter innen sitt fagfelt biologi.

Forfatterprofil
Bildet av Johanne Rogndal

Johanne Rogndal

Johanne Rogndal (f 1990) er klinisk psykolog med videreutdanning i organisasjonspsykologi. Hun har vært med å etablere Nordens største nettsted for psykologi, Psykologisk.,no.
I 2020 debuterte hun med boken «For deg skal alt bli bedre».

Forfatterprofil
Bildet av Nora Kristina Eide

Nora Kristina Eide

Nora Eide (f.1987) er født i Trondheim og bor i Oslo. Hun debuterte i 2017 med novellesamlingen Familien din. God mor er hennes andre roman.

Forfatterprofil
Bildet av Erlend Loe

Erlend Loe

Erlend Loe er født i Trondheim i 1969. Han debuterte med romanen Tatt av kvinnen i 1993. Naiv.Super (1996) ble en stor suksess nasjonalt og internasjonalt, og fikk raskt benevnelsen generasjonsroman. I 1999 kom dokumentaren L, resultat av en ekspedisjon der Loe med kompiser parodierte den tradisjonelle ekspedisjonskulturen og tilhørende litterære sjanger. Den fikk han Bokhandlerprisen for. I 2006 mottok han også Prix Européen des Jeunes Lecteurs (Europeisk ungdomspris) for romanen. I 2001 kom Fakta om Finland, om en mann som lager en brosjyre om Finland for å øke nordmenns interesse for ferielandet i øst.

Loe har oppnådd stor anerkjennelse for sin beskrivelse av den moderne mannen i kultromanene Doppler (2004), Volvo Lastvagnar (2005) og Slutten på verden slik vi kjenner den (2015). I Muleum (2007) møter vi ensomme og fandenivoldske Julie som er mer redd for livet enn for døden. I 2009 kom den fornøyelige Stille dager i Mixing part, en sorthumoristisk samlivsroman, i 2011 Fvonk, historien om vennskapet mellom en tidligere gang- og mosjonsentusiast, og en litt sliten statsminister ved navn Jens. I Vareopptelling (2013),møter vi den fallerte poeten Nina Faber, som ikke aksepterer slakten av sin siste diktsamling Bosporos. Sistnevnte inspirert av et opphold i Istanbul. Dyrene i Afrika (2018) er en historie om avmakt, aktivisme, avvik og tøylesløst begjær, hvor fem enkeltpersoner - en tannlege, en biolog, en filmklipper, en forfatter og en politietterforsker - kjenner dragninger og tilbøyeligheter de ikke forstår hvor kommer fra.
I Helvete (2019) finner nyskilte Rakel en trapp i hagen sin som fører lukt - ja - til helvete.

Erlend Loe har også et suksessrikt forfatterskap for barn, der bøkene om truckføreren Kurt er helt sentrale, alle illustrert av Kim Hiorthøy. Den første, Fisken, kom i 1994, etterfulgt av Kurt blir grusom (1995), Kurt quo vadis (1998), Kurt koker hodet (2003), Kurtby (2008) og i 2010 Kurt kurér.

Oversikt over tilgjengelige titler i Kurt-serien finner du her.

Andre barnebøker er Maria & José (1994), Rumpemelk fra Afrika (2012) og Politiland fra 2016.

Erlend Loe også har skrevet flere filmmanus, og jobbet som filmanmelder.

Loe har gitt stemme til den amerikanske poeten Hal Sirowitz' med sin gjendiktning av Sa mor (1997) og Sa terapeuten (1998). Han har også gjendiktet Adam Mansbachs Sov, for helvete!, både i norsk og nynorsk språkdrakt.

Forfatterprofil
Bildet av Emely Benedicte Kahrs

Emely Benedicte Kahrs

Emely Bendicte Kahrs (f. 1975 i Bergen) er bosatt i Oslo hvor hun jobber som arkitekt. Hun debuterte som forfatter i 2018 med romanen Galopp for den svarte hesten. I 2021 fulgte hun opp med romanen Du husker ikke dette. Mor når hun vinker fra toget (2023) er hennes første diktsamling.

Forfatterprofil

Norsk kjærleik

Brynjulf Jung Tjønn

Ein sterk og gripande oppfølgjar til kritikarroste Kvit, norsk mann.


Var Brynjulf eit barn som blei selt på tvers av landegrenser? Kan han likevel vere glad for at han blei kjøpt til Norge? For alt han vil er å vere ein del av landet han har vakse opp i, erkjenne det vonde, men også sjå det vakre.


Samstundes med at Kvit, norsk mann kom ut, dukka det opp avsløringar om problematiske sider ved adopsjonsindustrien. Desse avsløringane rokkar ved sjølvbildet og identiteten for mange adopterte, også for Brynjulf Jung Tjønn.


Sjølv om ein er fødd i eit anna land og med mørk hudfarge, så vil ein likevel berre høyre til. Å vere ein del av det norske. Men kven har Brynjulf vore? Kven skal han vere eller bli? Kva vil det seie å vere norsk?


Kvit, norsk mann har kome i seks opplag. Boka er tildelt Kritikerprisen, Ungdommens kritikerpris og Nynorsk litteraturpris. I Norsk kjærleik fortset utforskinga av liknande emna. Men forfattaren finn også nye retningar – i tankane om Noreg og det norske.

Les mer

Dyr som er verre foreldre enn deg

Anna Blix

I denne boka skriver biolog Anna Blix underholdende, hårreisende og kunnskapsrikt om den brutale barneoppfostringen som foregår i dyreriket.


Det finnes dyr som har helt andre strategier for omsorg enn oss mennesker. Gjøken legger eggene sine i andre fuglers reir, og lurer andre til å fostre opp ungene for seg. Brunsulen lar barna drepe hverandre uten å legge seg imellom, og gullhamsteren spiser rett og slett noen av sine egne unger hvis det blir for lite mat.
Biolog Anna Blix gir oss i denne boken underholdende kunnskap om det brutale livet som foregår i dyreriket.


Har du noen gang vært litt bekymra fordi ungene til vennene dine aldri spiser grønnsaker? Fordi nevøen din har fri skjermtid? Tenkt at foreldrene dine kunne gjort jobben med å være foreldre litt bedre? Har du dårlig samvittighet fordi du ikke orka å leke restaurant for tusende gang med fireåringen din en feriedag, eller fordi du har latt barne-tv ta over for høytlesning hver kveld, selv om alle sier at høytlesning er bedre for hjernen enn skjerm?


Det finnes heldigvis (?) verre foreldre enn oss. Vi lurer ikke andre til å tro at ungene våre er deres, så vi slipper unna hele barneoppdragelsen. Vi lar ikke ungene våre vokse opp i levende lik. Barna våre spiser ikke bæsjen vår. Vi er ikke en art som dreper halvsøsknene eller søskenbarna til ungene våre, og vi gir stort sett ikke opp en hel ungeflokk bare fordi jobben blir litt slitsom. Det å la barna spise bare pasta mange dager på rad er tross alt ikke like ille som å spise sine egne unger.

Les mer

Instukid

Mine år på ungdomsavdelingJohanne Rogndal

Instukid er en rystende og litterær fortelling fra innsiden av barne- og ungdomspsykiatrien, sett gjennom øynene til en 15 år gammel jente, som senere skulle bli klinisk psykolog.


Der TV-serier som Instukids på NRK har gitt oss historier om ungdom på barnevernsinstitusjoner, gir Johanne Rogndal en dypere innsikt i hvilke utfordringer pasienter og behandlere møter i psykisk helsevern for barn og unge. Gjennom hennes rå skildringer får vi innblikk i livet på en ungdomsavdeling, hvor hun som femtenåring tilbrakte nesten to år. På den ene siden låner Rogndal oss blikket til den sårbare ungdommen, på den andre siden stiller hun som psykolog nødvendige, kritiske spørsmål til behandlingen av ungdom på institusjon, og viser hvordan hennes opplevelser av tvangsbruk og isolasjon har formet hennes syn på sårbarhet og menneskeverd.


Instukid er en bok om å være ung og uten stemme i et system som risikerer å svikte de mest sårbare. Det er en historie om overlevelse, motstandskraft og om verdien av å bli hørt og sett. Den viser hvorfor det å bli forstått er avgjørende, og den viser hvordan det å ikke bli forstått kan få dyptgripende og langvarige konsekvenser.


Les mer
Instukid
InstukidMine år på ungdomsavdelingJohanne Rogndal
399,–

Sa mor

Hal Sirowitz

Før sin død i desember 1993 øste Estelle Sirowitz ut sine moderlige råd – fra betydningen av å ha på seg rent undertøy (uten hull) til å tro på Gud og ikke stikke hendene ut av vinduet på kjøretøyer i bevegelse. Det spesielle var ikke måten hun ga disse rådene på, det spesielle var personen som fikk dem: Sønnen hennes, Hal.
For fjorten år siden begynte Hal Sirowitz å forvandle morens råd til poesi – uten at hun noensinne fikk se hva som kom ut av alt det hun fortalte ham om en for eksempel en krukke med ketchup.


Sa mor er en bok som vil glede alle som har sans for den amerikansk-jødiske, nevrotiske humoren á la Woody Allen.


Erlend Loe snublet tilfeldigvis over den i New York og var øyeblikkelig solgt.

Les mer
Sa mor
Sa morHal Sirowitz
229,–

God mor

Nora Kristina Eide

Jeg er ikke mor.


Jeg spiller mor.


Det er bare en rolle. Bare et manus jeg har memorert, en sjekkliste hvor jeg krysser av på varme og trygghet, tålmodighet og milde gester og en tilstrekkelig omsorgsfull tilstedeværelse. Jeg er den endimensjonale hovedrolleinnehaveren på amatørteateret; jeg snakker slik jeg tror en mor snakker, jeg beveger meg slik jeg tror en mor beveger seg, jeg prøver å gjøre de tingene som jeg tror en mor ville gjort; kysse, trøste, trekke opp sokker, tørke bort sikkel.


Hva skjer når morsinstinktet bare ikke dukker opp? I God mor møter vi en kvinne som nettopp har født sitt første barn, og aldri har hun følt seg så liten og verdiløs som nå. Aldri så betydningsløs. Med et barn i armene som føles som en fremmed. Hva gjør en god mor? Og hva gjør en mor god?

Les mer
God mor
God morNora Kristina Eide
429,–

Hvem på en fredag

Emely Benedicte Kahrs

Hvem på en fredag er en roman om lyst og ulyst, vennekjærlighet, en dum tabbe, et urolig morshjerte, vondt savn og intens lengsel.



Nelly avspaserer en fredag i april. Venninnene Gry, Unni, Mari og Ellinor skal komme på middag. Nelly vil bruke dagen på å velge ut blomster, vin og mat, gå på yoga, og kanskje ringe ham hun av og til ligger med. Men en uro dirrer: Det er byttedag, Linda skal til faren sin, og det kommer en melding om at mormor har falt stygt. I tillegg har Nelly glemt noe hun burde ha husket. Hvor støtt står hun selv midt i livet? Er Linda på vei bort fra henne? Kommer hun til å dø alene?


Vårkvelden er overraskende varm. Venninnene ramler inn, skåler i bobler og festrøyker på balkongen. Kvelden tar fyr.



Kaken. Dessertkake, bærkake, morkake. Mari har bakt kake, sier jeg, stumper røyken i den tomme olivenskålen. Bakt? sier Ellinor og ler, jeg kan ikke huske sist jeg bakte, sier hun, og Mari ser på meg og rister på blusehullet og ser på Unni og på Gry.

Les mer