Arrangement "Rase­: En vitenskapshistorie" av Jon Kyllingstad

Har rasetenkningen preget vitenskap og samfunn større grad enn vi til nå har anerkjent – også i Norge? Samtale med Jon Kyllingstad og Camara Lundestad Joof.

Fram til midten av forrige århundre kunne rasistiske verdensbilder hente legitimitet og gjennomslagskraft fra det faktum at de ble ansett som vitenskapelige.
Forestillinger om «menneskeraser» har vært brukt til å forsvare kolonialisme, slaveri og folkemord, men også gitt utallige små og store utslag i måten samfunn er organisert på – fra skolevesen til eiendomsforvaltning og medisin.
Boken "Rase­: En vitenskapshistorie" ser på raseforskningens lange internasjonale historie fra en norsk synsvinkel. Den belyser forholdet mellom rasisme som samfunnsfenomen og etableringen og utviklingen av «rase» som vitenskapelig forskningsobjekt fra 1700-tallet og fram til de siste tiåras tilbakegang for vitenskapelig rasetenkning.
Denne kvelden møter bokens forfatter Jo Kyllingstad scenekunster, dramatiker og forfatter Camara Lundestad Joof til samtale om boken.
Om deltakerne:
Jon Røyne Kyllingstad (f.1966) er historiker og har jobbet med vitenskapshistorie og akademiske institusjoners historie i perioden ca. 1870-2000. Han har i mange år vært opptatt av ideer om rase, etnisitet, kultur og nasjon innen fag som antropologi, genetikk, arkeologi, historie.
Siden 2017 har han arbeidet ved Kulturhistorisk museums avdeling Museum for universitets- og vitenskapshistorie.
Camara Lundestad Joof (1988) er en norsk-gambisk forfatter, scenekunstner og dramatiker. Hun er husdramatiker på Nationaltheatret, og hadde sin første premiere der høsten 2021 med stykket "De må føde oss eller pule oss for å elske oss". Manuset vant Heddaprisen for Beste scenetekst og ble nominert til Den nasjonale Ibsenprisen.
Joof er rådsmedlem i Norsk kulturråd og leder faglig utvalg for scenekunst.
Praktisk informasjon:
Arrangementet er gratis, men du må melde deg på i forkant her: https://nettskjema.no/a/323580#/page/1
Det vil bli mulighet for å kjøpe Jon Røyne Kyllingstads bok "Rase En vitenskapshistorie".
Hvis du trenger heis eller annen tilrettelegging ved besøk, kontakt oss på 90131755.
Om Domus Bibliotheca
Domus Bibliotheca er Universitetet i Oslos dialog- og formidlingsarena. Her kan du delta i debatter og samtaler og høre på foredrag. Domus Bibliotheca er den venstre fløybygningen på Universitetsplassen i Oslo sentrum.

Rase

En vitenskapshistorie