Arrangement T-banen: Sporene som skapte storbyen

Møt forfatter Erlend Grøner Krogstad og Erling Dokk Holm i samtale om urbanisering, sosiale skillelinjer og kriminalitet og bli kjent med noen av hovedpersonene i denne fascinerende historien om T-banen.

 

T-banen er og har vært en av Oslos viktigste byutviklere. 

Omtrent som sivilisasjoner har vokst fram langs elver, har T-banen skapt et skjema for den moderne storbyen Oslo. Oslos aller viktigste transportmiddel har ikke bare satt et dypt avtrykk på bylandskapet, den har også preget kulturen og den sosiale delingen av hovedstaden. I denne boka får du møte noen av hovedpersonene i historien om T-banens rolle i byutviklingen – de pengesterke entreprenørene som satte det hele i gang på slutten av 1800-tallet, den aldrende kunstneren som satte livet på spill for å lage stor kunst på Furuset stasjon, graffitimalerne som risikerte juling og fengsel for å lage en wholecar på endestasjonene, og de kampsportkyndige vekterne som Sporveien hyret inn for å jage dem vekk. Du får møte de visjonære planleggerne som så for seg bane inn i Maridalen og ut på øyene i Oslofjorden, og noen av dem som forlot hjemlandet og foretok en klassereise inn i det norske samfunnet bak spakene på T-banen.

Erlend Grøner Krogstad er født og oppvokst i Oslo. Han har en doktorgrad i internasjonal politikk fra Universitetet i Oxford, og har jobbet med klima- og miljøspørsmål i en årrekke. I arbeidet med denne boka har han gjort arkivstudier ved Nasjonalbiblioteket, Byarkivet og Bymuseet, og flere titalls intervjuer med eksperter, politikere, taggere og T-baneførere.

Erling Dokk Holm er utdannet statsviter og har en doktorgrad i urbanisme ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo. Han er førsteamanuensis ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU). Dokk Holm er særlig opptatt av arkitektur og byutvikling.

 

Velkommen!

T-banen

Sporene som skapte storbyen