Verdens mest berømte trollmann
Harry Potter

I 1999 kom den første boken om Harry Potter ut på norsk, deretter seks bøker til. Serien har for lengst etablert seg som en klassiker innen barnelitteraturen. Bøkene i fantasy-serien handler om den foreldreløse gutten Harry Potter som går på kostskolen «Galtvort høyere skole for hekseri og trolldom», og kampen hans mot den onde trollmannen fyrst Voldemort som tok livet av foreldrene da Harry var liten.

Den første boken ble utgitt i Storbritannia i 1997, og siden da har de sju bindene i serien solgt over 500 millioner eksemplarer og blitt oversatt til 80 språk! Det er ingen barnebok-serie i verden som kan vise til en så imponerende utbredelse. Harry Potter startet en ny fantasy-bølge i barne- og ungdomslitteraturen. Men historien om den unge trollmannen hadde en ganske trang start.

Starten

Ideen til fantasy-serien fikk Joanne «Jo» Rowling på en togtur fra Manchester til London i 1990. I løpet av de neste årene planla hun alle bøkene. Da nyskilte Rowling bosatte seg i Edinburgh i 1993, hadde hun skrevet tre kapitler i Harry Potter og De vises stein, og resten av manuskriptet ble til på en kafé med datteren Jessica sovende i barnevognen. Rowling var på dette tidspunktet en sliten og deprimert alenemor – arbeidsledig, ensom, og hadde knapt nok penger til å betale husleie.

Hun sendte de tre første kapitlene til forskjellige litterære agenter. Bare en av dem responderte. Agenten klarte ikke å selge manuskriptet til britiske forlag. Barnebokforleggere skjønte ikke hva dette var. Barnebøkene på den tiden var politisk korrekte, barna skulle lære noe om livet, bøkene skulle ha et budskap. Eventyr, mystikk eller vold var nesten fraværende.

Gjennombruddet

Så snudde det. Forlaget Bloomsburys nye barneboksjef kjøpte rettighetene til Harry Potter og De vises stein. Han ville ikke ha bøker som lærere og voksne likte, han ville ha bøker som barna ville ha og mente at dette nettopp var en slik barnebok – gøyal, spennende, eventyrlig og tidløs. Bloomsbury foreslo å endre navnet Joanne til J.K. Rowling slik at gutter ikke skulle reagere på at forfatteren var en kvinne.

Så fulgte USA etter. Etter en budrunde fikk forlaget Scholastic utgivelsesrettighetene. De hadde også vært på jakt etter noe nytt, noe «ungene leser i filler», som forleggeren der sa. 

Sommeren 1997 var den første boken ute i verden og det viste seg at den hadde større gjennomslag enn noen hadde regnet med. Pressen skrev om den, bokhandlerne elsket den og ikke minst, både voksne og barn leste den, snakket om og anbefalte den til andre. Den beste oppskriften på suksess!

Harry Potter inntar verden

Salgstallene i USA og England var nesten for utrolige til å være sanne. Harry Potter begynte å bli brennhet. Samtidig som salgstallene bare økte, sikret Warner Bros. seg rettighetene til film. Da bok nummer to, Harry Potter og Mysteriekammeret, skulle lanseres i USA, var etterspørselen så stor at bokslippet ble vist direkte på fjernsyn. Det sto lange køer utenfor bokhandlene.

Suksessen vokste fra bok til bok – i alle land. Eventyret tok virkelig av i 1999 med samkjørte utgivelser over hele verden. Fra å være en kuriositet, hadde Harry Potter blitt et fenomen.

Og så kom filmene – også de en formidabel suksess.

Harry Potter helfigur
Harry Potters tryllestav

Harry Potter-serien illustrert av Jonny Duddle

Vis alle
Harry Potter og De vises stein

J.K. Rowling

Harry Potter og Mysteriekammeret

J.K. Rowling

Harry Potter og fangen fra Azkaban

J.K. Rowling

Harry Potter og Ildbegeret

J.K. Rowling

Harry Potter og Føniksordenen

J.K. Rowling

Harry Potter og Halvblodsprinsen

J.K. Rowling

Harry Potter-serien

Serien består av 7 bøker, en for hvert av skoleårene på «Galtvort høyere skole for hekseri og trolldom» som Harry starter på som 11- åring. Fram til da har han vært helt uvitende om sin bakgrunn. Han tror foreldrene omkom i en bilulykke, og han bor med sin tantefamilie sør for London. De behandler ham dårlig. Så får han brev fra skolen som onkelen konfiskerer. Til slutt blir han hentet av en ansatt på skolen – Gygrid – som introduserer ham til en parallellverden av hekser og trollmenn, og forteller ham hans egentlige historie. Harrys foreldre hadde magiske evner. Den onde trollmannen Voldemort – hvis navn man ikke nevner – drepte foreldrene og forsøkte å drepe Harry. Han mislyktes, men gav Harry et sikksakk-arr i pannen.

En spesiell trollmann

På skolen får Harry vite mer om hvorfor han er så spesiell: Det var ikke foreldrene, men Harry Voldemort skulle drepe. Det fantes en profeti om at et guttebarn som kunne knuse Mørkets herre, ville bli født, og at Mørkets Herre skal merke ham som sin like, men han skal eie krefter som er Mørkets Herre ukjente ... Den ene må dø for den andres hånd, for så lenge begge lever, kan ingen av dem leve.

Da Harry begynner på skolen, har Voldemort vært borte i mange år. Det at moren ofret livet for sin sønn og med det gav ham beskyttelse mot onde krefter, svekket Voldemort sterkt og noen tror han er død. Det viser seg raskt at Voldemort lever, om enn bare som en skygge av hva han engang var, men han blir sterkere og sterkere for hvert år Harry går på skolen.

Hver bok avsluttes med en kamp mellom de to. I siste bind er det duket for det endelige oppgjøret. Da er Harry 17 år og beskyttelsen fra moren er opphørt!

Skolehverdagen

Det går ikke an å påstå at «Galtvort høyere skole for hekseri og trolldom» er veldig gjenkjennelig. Magi gjennomsyrer alt fra skoletimer til måltider, og lærerne er tross alt trollmenn, en av dem kan sågar foreta et hamskifte til katt! Men blant dem er den snille og rettferdige, den strenge, den grusomme – ikke ulikt hva de fleste har opplevd i sin egen skolehverdag. Og blant elevene er det mobbere og ofre, misunnelse og konkurranse, men også sterkt samhold hvor man knytter vennskapsbånd for livet. Som Harry gjør med Ronny Wiltersen og Hermine Grang. De to deler Harrys sorger og gleder, nederlag og seire, og hjelper og støtter ham gjennom alle utfordringene han må gjennom.

En suksessoppskrift

Serien er full av hva den menneskelige fantasi kan forestille seg: hekser, troll, drager, enhjørninger, spøkelser, hamskifter (animagus), trylleformler, trehodete dyr, usynlighetskapper, hodeløse skrømt, hippogriffer, varulver, snakkende portrett, husnisser, jøtuler, godteri som smaker ørevoks og snørr, osv. Og selvfølgelig, kampen mellom det gode og det onde og trofaste venner og hjelpere. Det er en klassisk underdog-historie om å ta ansvar og å vise mot, i et fiksjonsunivers som forankrer det utrolige i det allment gjenkjennelige. Alt dette med en litterær kraft og et fortellerdriv som holder leseren – barn som voksne – i ånde hele tiden.

Harry Potter - Huset Griffing

Huset Griffing

Harry Potter på sopeline

Harry Potter spiller Rumpeldunk

Harry Potter snitch

Gullsnoppen som skal fanges i spillet

Mange utgaver

Serien har kommet i mange utgaver, de siste er gjennomillustrert av Jim Kay. På en helt særegen måte klarer Kay å utvide J.K. Rowlings univers slik at nye generasjoner barn verden over oppdager Harry Potter. Kays illustrasjoner har høstet lovord over hele kloden. Rowling selv har uttalt: «Da jeg så Jim Kays illustrasjoner ble jeg dypt beveget. Jeg elsker hans tolkning av Harry Potters verden, og jeg føler meg beæret og takknemlig for at han lånt talentet sitt til det.»

Alle de illustrerte utgavene utgis på norsk. Se oversikt over dem her.

Harry Potter praktutgaver med illustrasjoner av Jim Kay

Bøkene i Harry Potter-serien

  • Bok 1: Harry Potter og De vises stein.Den tilsynelatende vanlige 11 år gamle gutten, Harry Potter, bor i et kott under trappen hos sine slektninger, de ekle Dumlingene. Men da han får plass ved den prestisjetunge kostskolen «Galtvort høyere skole for hekseri og trolldom», ledet av den berømte trollmannen Albus Humlesnurr, endrer hverdagen seg radikalt. Ikke bare får han vite at han er spesiell, selv i trolldomsverdenen, han oppdager også noe som tyder på at den onde trollmannen Voldemort kanskje allikevel ikke er død. Ronny Wiltersen og Hermine Grang blir hans venner og gode hjelpere.
  • Bok 2:  Harry Potter og Mysteriekammeret Harry gleder seg til å begynne på skolen igjen etter en lang og kjedelig sommer hos Dumlingene. Men rett før skolestart blir han advart mot å dra tilbake, fordi livsfarlige krefter skal være i sving på Galtvort. Harry trosser advarselen, og snart står han overfor svart magi som krever alt han har av mot og trolldomskunnskap.
  • Bok 3: Harry Potter og fangen fra Azkaban. Sommeren før tredje skoleår, bruker Harry magi på sin ekle tante, det er forbudt utenfor skolen, og Harry tror han vil bli utvist. Så blir det kjent at en av Voldemorts nærmeste allierte, den fryktelige forbryteren Sirius Svaart har rømt fra fengselsøya Azkaban og ønsker å hevne Voldemort ved å drepe Harry. Magiministeren overser Harrys forseelse og mener at skolen er det eneste trygge stedet for Harry, men det viser seg at det er en forræder på Galtvort.
  • Bok 4: Harry Potter og Ildbegeret. Under den tradisjonsrike tretrollmanns-turneringen, hvor Harry har blitt plukket til å forsvare skolens ære, kommer truende tegn som tyder på at mektige fyrst Voldemort kan være i anmarsj igjen og nok en gang er Harrys liv i fare. 
  • Bok 5: Harry Potter og Føniksordenen . Harrys møte med fyrst Voldemort og desperanter (sjelsugende voktere) trekkes i tvil av mange trollmenn. Han begynner på femte året ved Galtvort med lav status. Det skal endre seg når mørke skyer legger seg over skolen. Harry snakker sant! Det haster å forberede en ny farlig kamp.
  • Bok 6: Harry Potter og Halvblodsprinsen. Med fyrst Voldemorts gjenkomst er Galtvort rystet helt ned til grunnvollene. Skolen er ikke lenger noe fristed fra farer, og Harry må igjen være rektor Humlesnurrs mest lojale våpendrager i konfrontasjonen med de mørke makter.
  • Bok 7: Harry Potter og Dødstalismanene. Voldemort og hans tilhengere får stadig mer makt, og trolldomsverdenen er blitt et farligere sted for motstandere av Mørkets Fyrste. Voldemorts lojale følgesvenner, Dødseterene, har tatt over Magidepartementet. Harry er blitt pålagt en mystisk, farlig og nesten umulig oppgave; nemlig å finne og ødelegge Voldemorts gjenværende malacruxer (objekter som Voldemort har kapslet inn deler av sjelen sin i). Aldri har Harry følt seg så alene i verden. Og aldri tidligere har han sett konturene av en så dyster framtid. Sammen med vennene Hermine og Ronny må han finne styrke til å fullføre oppgaven.

Se oversikt over alle utgavene av Harry Potter her.

Harry Potter som lydbøker

Vis alle
Harry Potter og Dødstalismanene

J.K. Rowling

Harry Potter og halvblodsprinsen

J.K. Rowling

Harry Potter og ildbegeret

J.K. Rowling

Harry Potter og mysteriekammeret

J.K. Rowling

Harry Potter og de vises stein

J.K. Rowling

Harry Potter og fangen fra Azkaban

J.K. Rowling

Om forfatteren av Harry Potter

Joanne Rowling ble født 31. juli i 1965 i Sørvest-England.  Hun vokste opp i et hjem fullt av bøker – og fikk tidlig sansen for å lese og skrive. Etter grunnskole og videregående skole, studerte hun fransk ved universitetet i Exeter. Den klassiske skoleringen skulle vise seg svært nyttig i arbeidet med Harry Potter-bøkene, hvor alle trylleformlene er skrevet på latin.

Etter serien har det kommet tre følgebind skrevet til inntekt for veldedige formål, Rumpeldunk gjennom tidene, Skalden Skurres historier og Fabeldyr og hvor de er å finne. Alle bøkene er nevnt i serien om Harry, og fyller ut historien på hvert sitt vis. Rowling har også utgitt en voksenroman Den tomme stolen, og under pseudonymet Robert Galbraith, krimserien om Cormoran Strike. Harry Potter og Barnets forbannelse (2016) er basert på et teaterstykke, og regnes som den åttende boken om Harry. Harry er nå voksen, ansatt i Magidepartementet og far til 3 barn i skolealder. Rowling debuterte i 2016 som manusforfatter og produsent for filmen Fabeldyr og hvor de er å finne.

Portrett J.K. Rowling

Om oversetteren 

Torstein Bugge Høverstad drev med Harry Pottering i 8 år. Han har oversatt 3824 sider om gutten med sikksakk-arr i pannen. Etter den tid har han også oversatt Harry Potter og Barnets forbannelse og Fabeldyr og hvor de er å finne. Det endelige filmmanuskriptet.

Bugge Høverstad har blitt tildelt priser og utmerkelser for Harry Potter-oversettelsene sine. Kritikerne fremhever at Bugge Høverstad er kreativ og nyskapende i språket sitt, og oversettelsene har et overskudd som åpner opp det skjønnlitterære feltet for barn og ungdom, og som viser dem hvor mangfoldig litteraturen kan være. Bugge Høverstad har gjendiktet navn og uttrykk i sin oversettelse. Det er bare Norge og Nederland som har gjort det.

Portrett - Torstein Bugge Høverstad