Miljøaktivisten Greta Thunberg

En skolestreik som revolusjonerte klimakampen. 

Greta Thunbergs taler rystet verden.  I 2019 ble hunTIME Magazines person of the year, som den yngste noen sinne.

Greta Thunberg er blitt et ikon for klimaaktivister over hele verden, hennes besluttsomhet har smittet.

Skolestreik for klimaet

Bare 15 år gammel startet Greta Thunberg (f. 2003) den første skolestreiken for klima i Stockholm, august 2018. Bakgrunnen for skolestreiken var et misnøye over svenske politikere og hvordan de unnlot å diskutere klima i den svenske valgkampen i 2018. I tre uker satt hun foran den svenske Riksdagen med skiltet "Skolstrejk för klimatet". Etter hver som skolestreiken ble omtalt i svenske medier, fikk hun selskap av flere, og det hele utviklet seg til å bli en internasjonal bevegelse under slagordet "Fridays for future".

Hun er blitt et ikon og en frontperson i klimakampen for mange, og har siden 2019 dedikert tiden sin til klimpapolitisk aktivisme. Som 16-åring holdt tale til verdens ledende politikere på FNs klimatoppmøte i New York. Talene hennes har skapt historie, og i boken Streik for klimaet er de alle samlet. Boken er et rop for å få folk til å våkne og kjempe for planeten - og vår felles framtid.

Priser og utmerkelser

Hennes arbeid for klima har vært viktig i klimakampen, og hun har mottat flere utmerkelser for sitt engasjement. I 2019 mottok hun Fritt Ords pris sammen med Natur og Ungdom. Samme år ble hun kåret til "Årets kvinne" av avisen Expressen, og «Årets person» av Time Magazine. 1. februar 2022 ble hun også for fjerde gang nominert til Nobels Fredspris. 

Bakgrunn

Greta Thunberg har vært åpen om at hun har diagnosen Aspergers syndrom. På sin egne Facebook-side har hun tidligere uttalt at dette er en av grunnene til at hun valgte å uttrykke seg gjennom en skolestreik og ikke på en annen måte. 

Hennes foreldre er den berømte, svenske operasangeren Malena Ernman og skuespiller Svante Thunberg. Sammen har de skrevet boken Huset brenner. I boken forteller Gretas mor, operasangeren Malena Ernman, åpent og gripende om en familie i krise, om diagnoser og sammenbrudd, men fremfor alt om klimakrisen som påvirker oss alle.

Streik for klimaet

Greta ThunbergI august 2018 bestemte Greta Thunberg seg for ikke å gå på skolen. Handlingen utløste en global bevegelse for tiltak mot klimakrisen. Talene hennes har skapt historie, og i Streik for klimaet er talene samlet. Boken er et rop for å få folk til å våkne og kjempe for planeten - og vår felles framtid. Les mer