Boktips
Boktips med Tomm Kristiansen

Visste du at ørkenbyen Timbuktu hadde et universitet med tre fakulteter allerede i år 1000? "Stemmen fra Afrika", Tomm Kristiansen, forteller om sin kritikerroste bok Afrikanske fortellinger. Opptaket ble tatt under Boktips LIVE

Hør Boktips’ podkast i din foretrukne strømmetjeneste:

Tomm Kristiansen

Tomm Kristiansen (1950-2022) var journalist og forfatter. Han var NRK-korrespondent i Harare, senere radioreporter med hele verden som virkefelt og en av de mest sentrale skikkelsene i NRK.

Han utga flere bøker, og fikk sitt definitive gjennombrudd med bestselgeren Mor Afrika. Tomm Kristiansen mottok i 1994 Den store journalisprisen, og ble samme år nominert til Brageprisen for Mor Afrika.

Tomm Kristiansen fulgte opp suksessen på bokfronten med På Parfymeflodeni 1995 og Mandelas land i 1996. I 1998 kom Mørk safari, biografien om Stanley, som ble en av de største bestselgerne det året, i tillegg til at den høstet helt fantastiske kritikker. Han ga siden ut en rekke bøker innen sakprosa, bl.a. Biskopens hemmelighet (2014), Da Gud skiftet mening (2018) sammen med Trond Bakkevik, og Afrikanske fortellinger (2021)

Les mer
Foto: Fredrik Arff

Afrikanske fortellinger

Tomm Kristiansen

Afrikanske fortellinger er et knippe fortellinger mangfoldig og fascinerende som kontinentet selv, fra en av norsk journalistikks beste formidlere, Tomm Kristiansen. I åtte år var Tomm Kristiansen selve «stemmen fra Afrika» for norske radiolyttere og TV-seere. Men hans kjærlighet til, og engasjement for det store kontinentet spenner over et mye lengre tidsrom. Han har, i tillegg til utallige kåserier, reportasjer og brev, tidligere skrevet åtte bøker med emne fra Afrika. Da han begynte en podkast med høydepunkter fra sine mange reportasjer i fjor, ble det en umiddelbar suksess. Det er disse som danner grunnstammen i Afrikanske fortellinger – leseren blir med gjennom ørkener, buskland og jungel, opp langs de veldige Victoria Falls på jakt etter Livingstone, inn i Mandelas fengselscelle på Robben Island og til barnesoldatenes hemmelige skjulesteder dypt i Ugandas skoger. Vi møter suksessrike advokater, jenter som må slåss for sin rett til å lære å lese og skrive, og ofre – og overgripere – etter det meningsløse folkemordet i Rwanda.

Les mer