Boktips
Gry Hammer i samtale med Gaute Grøtta Grav

Noen ting er med oss hele livet: Mat er en av dem. Gry Hammer har gjennom mange år utforsket mat som er godt for kroppen, sinnet og planeten. I den nye boka Fra jord til bord har hun samlet 100 av sine beste, sunne og bærekraftige oppskrifter. Programleder, musiker og Farmen-vinner Gaute Grøtta Grav tok en prat med forfatteren om kosthold og matfilosofi. Trenger maten vi spiser egentlig å være så fancy, eller var forfedrene våre inne på noe fornuftig? Opptaket ble tatt under Boktips LIVE. 

Hør Boktips’ podkast i din foretrukne strømmetjeneste:

Gry Hammer

Gry Hammer er forfatter, matentusiast, fermenteringsekspert, yogalærer, spesialist på eteriske oljer og opptatt av mennesket og jorda som en helhet. Hun har hatt en lang og tornefull helsereise, hvor hun har testet ut de fleste dietter i jakten på bedre helse. «Ingen diett har gjort meg mer robust enn våre forfedres matskatter», sier hun. «Jeg har en sterk kjærlighet for medisinsk mat. I det begrepet inngår langtidskokt kraft, melkesyregjærede og levende matvarer. Gjennom bøker, kurs, foredrag, webinarer og nettstedet gryhammer.no deler jeg mine lidenskaper.» I sin nyeste bok, Gladere mage, gladere deg, øser hun av sin kunnskap om hvordan vi kan få en rolig mage gjennom å bedre tarmfloraen.

Gry Hammer fikk Matprisen 2017 Årets blogger og har tidligere utgitt en rekke populære bøker, blant andre bestselgerne Fermentering – mat og drikke for glade tarmer og gode smaker og Eteriske oljer. Boken Fra jord til bord sammenfatter hele hennes mat- og livsstilsfilosofi og inneholder over 100 oppskrifter på naturlig, tradisjonsrik og bærekraftig mat.

Gry Hammer har litteraturvitenskap, statsvitenskap og kulturfag fra Universitetet i Bergen og Tromsø, og blir benyttet av flere undervisningsinstitusjoner i Norge for sin kunnskap om matkultur, matkvalitet og tradisjonsrike tilberedningsmetoder. Hun bor ved Tyrifjorden med mann, fire barn, hund, høner og en stadig voksende frukt- og grønnsakhage.

Om Gladere mage, gladere deg: Spennende og nyttig om hvordan livsstil påvirker tarmfloraen og helsen vår.
Sofie og Erik Hexeberg, forfattere av blant annet Ut av hjernetåken og Nytt blikk på autoimmun sykdom

Gry er en fantastisk dyktig formidler.
Fedon A. Lindberg, lege, spesialist i indremedisin og ernærings- og livsstilsmedisin, og forfatter av blant annet Naturlig slank med tarm i balanse og Hjertegod mat

Gry Hammer formidler på en levende, troverdig og presis måte hvilken verden av forskjell valg av rene råvarer utgjør for helsen.
Niels Chr. Geelmuyden, forfatter av Sannheten på bordet

Gry Hammer formidler den helseriktige tradisjonsmaten på en måte som passer vår moderne livsstil.
Anne Lene Johnsen, Hjernefabrikken

Grys bøker inspirerer til å dyrke og tilberede råvarene slik jorden, kroppen og smakssansene foretrekker dem.
Margit Vea, kostholdspedagog og forfatter av Supergod mat for gutter og jenter og Babymat

Les mer
Foto: Nadin Elisabeth Martinuzzi

Fra jord til bord

100 sunne og bærekraftige oppskrifterGry Hammer

Naturlig og bærekraftig mat


– best på smak – best for helsa – best for klimaet


Har du lyst til å leve sunt og bærekraftig? Lage den beste maten fra bunnen av? Ta vare på tarmhelsa? Da er denne boka for deg!


Gry Hammer – bestselgende forfatter av boka Fermentering, matentusiast, yogalærer og kursholder – jakter på gode råvarer og god helse. Hennes matfilosofi er basert på tradisjonsmat. Det vil si naturlig mat som kjøtt fra beitefôrede dyr, upasteurisert melkemat, langkokt kraft, fermenterte grønnsaker og selvsankede urter og ville vekster. Her lærer hun deg hvordan du kan gjøre det samme – på dine premisser.


Du finner over 100 oppskrifter på brødmat, pålegg, kjøtt- og fiskemiddager, vegetarretter og søte saker. Her finnes ikke ultraprosessert mat – alt er skånsomt tilberedt for å ivareta råvarenes smak og helsebringende egenskaper. Boka inneholder også råvareguide, sesongmenyer og oppskrifter på tradisjonsrike konserveringsmetoder som sylting, speking og fermentering.


Fra jord til bord er den ultimate guiden til et sunt og bærekraftig kosthold, en skattkiste av matfilosofi, sunnhet og gode smaker. Les den og bruk den og gi deg selv og jorda en ny vår!


Boka er en revidert og utvidet utgave av Den moderne jeger, med flere nye oppskrifter og oppdatert og tidsaktuell informasjon om maten som gjør oss godt.


«Fra jord til bord» formidler den helseriktige tradisjonsmaten på en måte som passer vår moderne livsstil.

Anne Lene Johnsen, Hjernefabrikken


Grys bøker inspirerer til å dyrke og tilberede råvarene slik jorden, kroppen og smakssansene foretrekker dem.

Margit Vea, kostholdspedagog og forfatter av Supergod mat for gutter og jenter


Gry Hammer formidler på en levende, troverdig og presis måte hvilken verden av forskjell valg av rene råvarer utgjør for helsen.

Niels Chr. Geelmuyden, forfatter av Sannheten på bordet.


Les mer

Fra jord til bord
Fra jord til bord100 sunne og bærekraftige oppskrifterGry Hammer
399,–