Krimspesial 2022
Podkast med Jørn Lier Horst, Tom Egeland, Sigbjørn Mostue og Helene Flood

I denne podkast episoden fra Krimfestivalen i Oslo møter vi på Jørn Lier Horst, Tom Egeland, Sigbjørn Mostue og Helene Flood. Programleder er Kari Birkeland.

Hør Boktips’ podkast i din foretrukne strømmetjeneste:

Tom Egeland

Tom Egeland (f. 1959) jobbet som journalist i mange år før han i 2006 bestemte seg for å bli fulltidsforfatter. Han debuterte i 1988 med grøsseren Stien mot fortiden, og fikk sitt gjennombrudd som forfatter i 2001 med romanen Sirkelens ende. Hans første barnebok, Piken i speilet, ble utgitt i 2007. Tom Egeland har blant annet blitt tildelt Rivertonprisen, og bøkene hans er oversatt til en lang rekke språk.

Les mer
Raymond Mosken

Marg&bein: 8 grøss

Nye korte grøssIngunn Aamodt, Tom Egeland og Arne Svingen

Marg&Bein for den som elsker grøss! Tom Egeland, Arne Svingen og Ingunn Aamodt har skrevet flere korte historier. Hva kan skje når du skal møte noen du bare har pratet med på nettet for første gang? Og hvorfor er killerclowns og speil så skummelt? Hva om du har klatret inn en trang tunell og ikke kommer ut? Marg&Bein er Norges mest leste grøsserserie. Fra 10 år.

Les mer
Marg&bein: 8 grøss
Marg&bein: 8 grøssNye korte grøssIngunn Aamodt, Tom Egeland og Arne Svingen
236,–
Veil. pris269,–Du sparer33,–

Sigbjørn Mostue

Sigbjørn Mostue (f. 1969) er en kritikerrost og prisbelønt forfatter. Han har vokst opp på Kløfta, men bor nå på Jessheim med samboer og to barn. Han er utdannet cand.philol. med hovedfag i idéhistorie, og har blant annet jobbet som redaktør i Den norske Bokklubben. I de senere år har han vært forfatter på heltid. Mostue skriver for barn, ungdom og et voksent publikum. Han utigir bøker i flere sjangere, men beveger seg i stor grad innefor krim og spenning, grøssere og fantacy. Flere av bøkene hans inneholder elementer fra folketro og eventyr. Forfatterskapet speiler også hans engasjement for aktuelle temaer som miljøvern og klimaproblematikk.

Sigbjørn Mostue har hatt betydelig suksess med trilogien Alvetegnet, som består av Gravbøygen våkner (2005),vinner av Arks barnebokpris, den Brageprisnominerte Nissedreperen (2006) og Krakens gap (2007). Også trilogien Den siste magiker (2010-2012) har fått god mottakelse av kritikere og publikum. Den frittstående barneromanen Zombie-Bjarne (2013) har vært superfinalist til Bokslukerprisen, som kåres av barneskoleelevene selv. I 2015 ble Sigbjørn Mostue tildelt U-prisen for Brages historie, som er første bok i ungdoms-trilogien I morgen er alt mørkt. I 2020 kom den spennende barneboken Dødens tjern, og i 2023 den dystre og uhyggelige ungdomsromanen Hex.

I tillegg til de nevnte bøkene for barn og ungdom, har Sigbjørn Mostue skrevet hele seks kriminalromaner for voksne sammen med den tidligere politimannen Johnny Brenna. Han har også skrevet flere egne krimromaner, blant annet thrilleren Himmelen skal gråte blod (2019), en bok som ble nominert til Riverton-prisen. I tillegg ble filmrettighetene solgt allerede før lansering, noe som er svært uvanlig.

Les mer
Foto: Agnete Brun

Taus savanne

Sigbjørn Mostue

Taus savanne er oppfølgeren til Sigbjørn Mostues Riverton-nominerte og neglebitende thriller Himmelen skal gråte blod, hvor vi møter helten Even Stubberud, leder for en topphemmelig antiterrorenhet.


Der han i første bok ble involvert i en brutal flykapring, søker den pensjonerte spesialsoldaten nå en ny tilværelse i Kenya. Med et ønske om å gjøre bot for den brutaliteten han gjennom sin tidligere karriere har stått bak, skal han bidra i opplæringen av viltvoktere på savannen, for å stanse den nådeløse nedslaktingen av elefanter og annet dyreliv. Det skal imidlertid vise seg at det er sterke krefter som står bak krypskytingen – med forgreininger til en av verdens mektigste nasjoner.


Samtidig får Stubberuds tidligere sjef, Elna Husøy, leder for Forsvarets etterretningstjeneste, vite at regjeringen har besluttet å igangsette tidenes byggeprosjekt i Norge, finansiert av krefter hun for alt i verden ønsker å stå opp mot. Jobben blir ikke enklere da Stubberud starter en personlig vendetta i Nairobi, som truer med å kaste Norge inn i et diplomatisk mareritt. Det synes å være bare en utvei: Even Stubberud må dø.


Med et eggende imperialt bakteppe er Taus savanne en intenst spennende thriller, som berører en av vår tids største katastrofer: Naturen som forsvinner.


Om Himmelen skal gråte blod (2019):



Dirty Harry fra Hedmarken: "I Himmelen skal gråte blod spinner han effektivt videre på det lille stikket av ubehag vi vel alle føler når vi fester sikkerhetsbeltet og gjør oss klare til takeoff."

Pål Gerhard Olsen, Aftenposten


"Vanvittig spennende."

Lotta Olsson, Dagens Nyheter


"Blir ikke det her film, så er det skammelig"

Titti Schult, SVT Go'kväll


"Sanseløst spennende, og med en helt det knapt skrives om lenger."

Ingalill Mosander, Senioren

Les mer
Taus savanne
Taus savanneSigbjørn Mostue
350,–
Veil. pris399,–Du sparer49,–

Helene Flood Aakvaag

Helene Flood Aaakvaag er psykolog og har doktorgrad på skyld og skam etter traumatiske hendelser. Hun er forsker ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress, har skrevet en rekke fagartikler om skam og holder foredrag om emnet. Hun har også utgitt ungdomsboken Heis med Houdini og romanen Terapeuten.

Les mer
Foto: Anna-Julia Granberg, Blunderbuss

Hei, skam

En bok om følelsen skam, hvorfor den oppstår og hva den gjør med ossHelene Flood Aakvaag

Hei, Skam handler om hva skammen er, hvorfor den oppstår og hva den gjør med oss. Hva skjer i hjernen og kroppen når følelsen oppstår og hvorfor påfører vi andre skam? Det dreier seg også om kjærlighet, sex og skam, skam etter alvorlige hendelser, og hva som skal til for å bli kvitt skammen – hvis du fortsatt vil det, da, etter å ha lest boka.


Skammen er utskjelt og ubehagelig, men noe vi alle har. Som følelse er den utviklet i oss gjennom titusener av år, den er en nødvendig og naturlig del av det å være menneske.


Skammen er det vi håper andre ikke får vite, eller det vi gremmer oss over at de vet. Det som vil gjøre at folk vil synes mindre om oss. Følelsen oppstår i hver enkelt av oss, men den er også relasjonell, og handler om vår plass i flokken. Ulike ting er skamfullt hos ulike grupper. Vi kan skamme oss over hvordan vi ser ut, hvor vi kommer fra, noe vi har gjort, tenkt, følt eller noe vi er, og vi skammer oss også over selve skammen.


«Dette er en meget viktig bok. Den er både lærd, klok og varm.»


Finn Skårderud, psykiater og professor

Les mer
Hei, skam
Hei, skamEn bok om følelsen skam, hvorfor den oppstår og hva den gjør med ossHelene Flood Aakvaag
350,–
Veil. pris399,–Du sparer49,–