Påskekrimspesial 2023 Når virkeligheten overgår fiksjonen

Er virkelighetens kriminalitet verre enn i romanene, og hvilke virkelige hendelser har inspirert krimforfatterne? Møt Ellen G. Simensen, Hanne Gellein og Pernilla Ericsson.

Hør Boktips’ podkast i din foretrukne strømmetjeneste:

Ellen Gustavsen

Ellen G. Simensen (f.1975) bor på Ringerike. Hun jobber som universitetslektor på masteren i karriereveiledning ved Universitetet i Sørøst-Norge. Hun har gått på Cappelen Damms krimforfatterskole, har vært programleder i podkasten Helt kriminelt og har holdt flere skrivekurs for ungdom og voksne.

Les mer
Foto: Lina Hindrum

Den Navnløse Arven

Ellen Gustavsen

En DNA-test har potensiale til å forandre ditt liv – og andres.


En junikveld i år 2000 samles en ungdomsgjeng ved et tjern utenfor byen for å feire overgangen til videregående skole. Stemningen er høy, men når morgenen gryr snus gleden. En jente har blitt utsatt for en voldtekt, og hevnen hennes ender i en nådeløs tragedie for de involverte. En hendelse som skal prege dem alle inn i voksenlivet.


16 år senere blir en lege ved en fertilitetsklinikk på Ringerike brutalt myrdet. Etterforsker Lars Lukassen kobles på saken. Politiet forstår raskt at den vil bli utfordrende å løse, og de dras inn i en sak som skal vise seg å ha dype forgreininger i Norges sæddonorsystem og menneskers liv, men også Lukassens egen livshistorie.

Les mer

Hanne Gellein

Hanne Gellein (f.1978) er fra Trondheim, men bor i Østersund. Hun er utdannet sykepleier og debuterte i 2020 med Alle fugler små til strålende kritikker. Debutboken ble stemt fram til finalen i Årets Ulest 2021. Døden skal du lide kom i 2022, en karakterdreven krim om norgeshistoriens verste seriemorder. For denne ble hun nominert til krimprisen Sølvkniven. Aldri være trygg er Hanne Gelleins tredje krimroman, en intens historie med thrillerens tempo.

Les mer
Foto: Gunn Anita Sund

Døden skal du lide

Hanne Gellein

Døden skal du lide er Hanne Gelleins andre krimroman, og er en karakterdrevet psykologisk krim inspirert av virkeligheten.


Den viser oss hvilke grufulle handlinger et forkvaklet menneskesinn kan få seg til å forsvare. Religiøs fanatisme, forvrengt selvbilde og kunsten å stole på seg selv står sentralt.

På Moveien sykehjem virker beboerne forskremte, redde og forvirrede. I det siste har det vært usedvanlig mange dødsfall med en uvanlig hard influensasesong, og samtidig er det lite penger til vedlikehold. Stakkars demente Alma Lien, hun kom seg ut gjennom de stengte dørene og ble funnet frosset i hjel.


Rekken av dødsfall gir patologen Silje Andersen en dårlig følelse, og hun mistenker at noe kan være fryktelig galt. Men hvordan kan hun klare å bevise det? Det er jo naturlig at de gamle dør.Les mer