Podkast med Gro Dahle
I dette intervjuet forteller Gro Dahle om automatskrift, fem skriveregler, hallusinasjoner, Asperger - og om morsmelksvafler.
Om BokPod
BokPod presenterer Norges mest interessante forfattere. Ta med deg dine favorittforfattere – når som helst, hvor som helst. Intervjuer er Hallgeir Opedal, prisbelønt portrettør kjent fra Dagbladet Magasinet
Bokpod er sponset av Cappelen Damm og Storytel med støtte av Fritt ord. Produsent Monkberry.
Gro Dahle
Gro Dahle (f. 1962) bor på Tjøme i Færder kommune. Hun er cand.mag. fra Universitetet i Oslo og har studert kreativ skriving i Bø. I 1987 debuterte hun med Audiens – en diktsamling som ble svært godt mottatt. Hun har senere utgitt en rekke kritikerroste og prisbelønnte bøker i ulike sjangere for både voksne og barn. Bøkene hennes er oversatt til en rekke språk. I tillegg til et aktivt og rikt forfatterskap, har hun etablert seg som en ettertraktet skrivelærer.
Mange forbinder Gro Dahle med bildebøkene hun har skapt sammen med henholdsvis illustratørmannen Svein Nyhus og illustratørdatteren Kaia Dahle Nyhus. Med bøker som Krigen (2013), Akvarium (2014), Ollianna (2020) og Ikke! (2022) har de skapt en helt egen sjanger. Dette er allalderbøker som utforsker krevende, viktige og vonde temaer, som vold i hjemmet, omsorgssvikt, skilsmisse og identitetsproblematikk. Bøkene er møtt med ovasjoner fra kritikerne, og er tildelt en rekke priser, fra Brage til Kritikerpris og flere av Kulturdepartementets priser for barne- og ungdomslitteratur. Sammen utgjør de et helt lite bibliotek. Flere titler står på pensumlister ved universitet og høgskoler, og brukes aktivt i terapirommet. Gro Dahle og Svein Nyhus sterke Sinna mann (2003), om vold i hjemmet, er filmatisert. Filmen fikk selveste kongen til å gråte.
Gjennom årene har Gro Dahle markert seg som en av våre mest sentrale lyrikere, med samlinger som Regnværsgåter (1994), Karneval. Dikt i utvalg 1987-1997 (1998), Alle fugler (2007), Søster (2016), Hjem, sier hunden (2019) og Gave (2020). I 2022 kom både Elskede grøftekant og Samlede dikt, sistnevnte en mursten av en bok, som viser det betydelige omfanget av forfatterens diktning. Gro Dahle debuterte som romanforfatter med Huset i snøen i 2006, en bok som skapte begeistring hos kritikerne. Senere kom blant annet den personlige novellesamlingen Amerika (2015), den dystopiske romanen Dobbel dyne (2018) og sci-fi-inspirerte Tolv lysår (2021), som alle har høstet gode kritikker.
Gro Dahle kan vise til en rekke høythengende priser også for voksenbøkene sine. Allerede i 1998 mottok hun Aschehoug-prisen for sitt samlede forfatterskap. I 2022 ble hun tildelt Brages ærespris for et samlet og betydelig større og bredere forfatterskap. Juryen skrev i sin begrunnelse blant annet: Poesien har også alltid vært sentral i prisvinnerens forfatterskap. Gjerne omtalt som naivistisk i form, og alltid med en dypere klangbunn og en eksistensiell klo. Diktene hennes blir lest, delt, brukt.
For sitt bidrag til norsk poesi er hun også belønnet med Triztan Vindtorn poesipris (2015) og Herman Wildenveys Poesiepris (2021). Siden etableringen av ALMA, Astrid Lindgrens internasjonale minnepris (2002), har Gro Dahle vært nominert årlig, i sterk konkurranse med fremstående forfattere fra hele verden.
Noen høydepunkter av Gro Dahle
Vis flereBokPod
Portrettintervjuer med søylene i norsk litteraturHallgeir OpedalBokPod bygger på den svært populære podkasten med samme navn. Dette er en unik samling med 18 intervjuer - tidløse møter med Norges viktigste forfattere. Her forteller de om skriving, arbeidsmetoder, rutiner, i det hele tatt – tanker omkring det å være forfatter, men like viktig - hvorfor nettopp de ble forfattere.
Intervjuer er Hallgeir Opedal - en prisbelønt journalist og en av landets mest erfarne og kjente portrettører, blant annet kjent fra Dagbladet Magasinet. Han har bearbeidet intervjuene og fylt på med materiale som ikke ble publisert i podkasten.
Intervjuer med Roy Jacobsen, Dag Solstad, Vigdis Hjorth, Ingvar Ambjørnsen, Frode Grytten, Tomas Espedal, Karin Fossum, Herbjørg Wassmo, Kim Leine, Kolbein Falkeid, Tom Egeland, Ketil Bjørnstad, Beate Grimsrud, Lars Saabye Christensen, Jon Michelet, Tove Nilsen, Vetle Lid Larssen og Jo Nesbø.