Boktips
Boktips med Henrik Langeland, Anna Fiske og Trygve Skaug

I denne episoden av Boktips-podkasten kan du høre et intervju med bestselgerforfatterne Henrik H. Langeland og Anna Fiske, samt en minikonsert med artist og poet Trygve Skaug. Opptaket ble tatt under Boktips LIVE. 

Hør Boktips’ podkast i din foretrukne strømmetjeneste:

Henrik H. Langeland

Henrik H. Langeland (f. 1972 i Oslo) fikk sitt gjennombrudd som forfatter i 2003 med romanen Wonderboy, en utgivelse som var med på å definere en epoke i norsk økonomisk historie. Fire år senere kom Francis Meyers lidenskap, lagt til Universitetet i Oslo der han selv har tatt doktorgraden med en avhandling om Marcel Proust.

I 2010 utga han Verdensmestrene, første bind i en romansyklus om fire oslofamilier på åtti- og nittitallet. Andre bind, Hauk og due, utkom i 2012.

I 2013 møter vi igjen Christian von der Hall fra Wonderboy i den underholdende romanen Fyrsten. Tretten år etter dot.com-kollapsen har Christian von der Hall skjønt at det finnes én ting her i livet som er mye mer interessant enn penger: Makt.
I mai 2020 fulgte Langeland opp med Showtime!, siste bind i trilogien om Christian von der Hall, som nå er startup-stjerne og toppsjef i landets ledende eventbyrå.

Høsten 2021 lanserte Langeland et nytt bind i romansyklusen Verdensmestrene: Romanen Paradis. Tredje bind i Langelands Oslo-syklus er en frittstående fortelling om savn, lojalitet og sårbarhet i byens sprikende realiteter tidlig på 1990-tallet.

Henrik H. Langeland har også skrevet flere sakprosabøker, blant annet Ut å stjæle lesere - Håndbok i fortellekunst.
Langeland har i flere år holdt skrivekurs som retter seg mot dem som vil lære seg de konkrete mekanismene den godt skrevne fortellingen er basert på. Siden 2008 har over tusen personer deltatt på seminarene hans – ikke bare skjønnlitterære forfattere, men alle med ambisjoner om å skape bedre fortellinger. Les mer om skrivekurset Fortellekunst her!

Les mer
Foto: Svein Finneide

Ut og stjæle lesere

Håndbok i fortellekunstHenrik H. Langeland

Hva gjør en fortelling god? Hvilke grep bruker forfattere for å skape oppslukende fortellinger? Denne håndboken er rettet mot alle som vil lære å skrive bedre. Siden boken opprinnelig ble utgitt som Fortellekunst i 2011, er den blitt et referanseverk i skriveteknikker.


På en lettfattelig og begeistret måte viser Langeland hvilke grep forfattere tar i bruk for å bygge opp en vellykket fortelling. Håndboken baserer seg på et rikt tilfang av teksteksempler, særlig fra Per Pettersons Ut og stjæle hester - en av de største norske romansuksessene de siste tiårene. Den inneholder også et kapittel om å skrive for film og tv.


Henrik H. Langeland har holdt skrivekurset Fortellekunst i en årrekke. Både kurset og denne boka er rettet mot alle som er glad i å skrive.


Les mer
Ut og stjæle lesere
Ut og stjæle lesereHåndbok i fortellekunstHenrik H. Langeland
306,–
Veil. pris349,–Du sparer43,–

Anna Fiske

Anna Fiske (f. 1964 i Sverige) er en prisbelønt forfatter, illustratør og tegneserieskaper, bosatt i Oslo. Hun står bak nærmere 70 bildebøker, illustrerte bøker og tegneserier med egne tekster og illustrasjoner. I tillegg har hun vært illustratør for en rekke andre forfattere. Lekne, særegne strektegninger og kreativ nyskapning har gitt henne flere høythengende priser og utmerkelser. Mange av bøkene hennes har gjort suksess i utlandet. Hennes kritikerroste Hvordan-serie: Hvordan lager man en baby? (2019) Hvordan begynner man på skolen? (2020) og Hvordan er det å være voksen? (2021) har fått stor oppmerksomhet og er trykket i mange opplag. Myldrebøkene i Hallo-serien har også et stort publikum, i inn og utland. I forbindelse med etableringen av det nye Nasjonalmuseet, fikk Anna Fiske det ærefulle oppdrag å lage en museumsbok for barn, noe hun løste på genialt vis. Hennes bildebok Museum forelå i god tid før åpningen av museet, våren 2022, og fikk varm og begeistret mottagelse. Boken er også interessant for voksne som ønsker seg mer kunnskap om, og refleksjon rundt kunst, brukskunst og design - og kloke forklaringer på hvorfor vi har museer. Anmelder Morten Olsen Haugen, @bokmorten, kalte den "en fryd av ei bok".

Les mer
Foto: Lina Hindrum

Museum

Anna Fiske

Bli med Anna Fiske inn i det nye Nasjonalmuseet!



Hva er kunst? Hva er design? Hva er arkitektur? Hva er et museum? Og hva skal jeg føle når jeg ser et kunstverk? Det kan du få svar på her. Museum inviterer til samtale, men er også en bok som barna vil kunne fordype seg i på egenhånd. Her er det mye gøy!


I Museum viser Anna oss museet – rommene, kunstverkene og menneskene som finnes innenfor veggene. I tillegg tar hun oss med gjennom deler av kunsthistorien og viser oss også hvilke følelser vi kan oppleve i møtet med kunst og utstillinger. Dette er mye mer enn en bok som om det nye Nasjonalmuseet.


Det er aldri tidligere gitt ut en så sprudlende, mangfoldig og inspirerende bok om kunst, kunstopplevelse og kreativitet i Norge, verken for voksne eller barn.


Mange synes kunst er utfordrende og tror at det er kun for de innviede. Med Museum viser Anna oss at kunst er for alle – og at kunst er veldig mye rart!

Les mer
Museum
MuseumAnna Fiske
306,–
Veil. pris349,–Du sparer43,–

Trygve Skaug

Trygve Skaug (f. 1985) vokste opp i Trøgstad i Indre Østfold-kommune. Han bor nå i Ørje. Trygve Skaug er låtskriver, musiker og ikke minst en av Norges mestselgende poeter med nærmere 200 000 følgere på Instagram. Tekstene hans deles vidt og bredt. Diktsamlingene Følg med nå (2019) og Ikke slipp (2020) er alene trykket i over 42 000 eksemplarer. Også senere samlinger, som Hjemmekamp (2020), Opprykk (2021) og Dikt til navngitte menn (2022), har blitt oppsiktsvekkende suksesser. I et intervju med VG sier Trygve Skaug selv om suksessen: – At folk finner trøst i mine ord, trøster meg også. Tekstene mine er skrevet veldig nakent, ærlig og upretensiøst. Derfor treffer det meg hardt når jeg kan være der for andre.

"Skaug åpner lyrikkrommet til nye grupper som den tradisjonelle dikterstanden lenge har valgt å overse." - Anders Neraal, Bok365

I 2022 debuterte Trygve Skaug som barnebokforfatter med bildeboken Hvis jeg var statsminister, fargerikt og gøyalt illustrert av Ella Okstad.

Trygve Skaug kan også vise til suksess som låtskriver og musiker. Han var vokalist i bandet StMorritz siden oppstarten i 2006, men i 2012 gikk han solo. Etter dette har han utgitt fire egne album, og i 2017 ble den folkekjære poeten og artisten nominert til Spellemannprisen for albumet Sanger du skal få når jeg dør. Våren 2021 deltok han i TV2s populære program Hver gang vi møtes. Senere samme år ble han tildelt Bjørg Vik-prisen for "... evnen til å nå ut, treffe og gi litterære opplevelser for mange med sine dikt. Ved bruk av nye formidlingskanaler som instagram og andre sosiale medier, har prisvinneren fått nye generasjoner til å lese poesi."

jeg lover
jeg vet
det går over
Trygve Skaug

Les mer
Bildet av Trygve Skaug

Hvis jeg var statsminister

Trygve Skaug

Hvordan hadde verden sett ut hvis barna fikk bestemme? I Hvis jeg var statsminister av Trygve Skaug og Ella Okstad blir vi tatt med på en reise gjennom et barns fantasiunivers, der det er is, venner og husrom nok til alle. Dette er en fargerik, oppløftende og fantasifull bildebok som inspirerer barna til å tenke over hva de ville gjort om det var de som fikk bestemme. En perfekt gavebok, høytlesningsbok og samtalestarter for barn og voksne.

Les mer
Hvis jeg var statsminister
Hvis jeg var statsministerTrygve Skaug
288,–
Veil. pris329,–Du sparer41,–