Boktips
Podkast boktips med Selma Lønning Aarø

«Selma Lønning Aarø utforsker virkelighetslitteraturens dilemmaer – og det med en helt ny vri», skrev Aftenposten da Privatlivets fred kom ut høsten 2021. Hør forfatteren i samtale med Knut Gørvell. Opptaket ble tatt under Boktips LIVE

Hør Boktips’ podkast i din foretrukne strømmetjeneste:

Selma Lønning Aarø

Selma Lønning Aarø (f. 1972) kommer fra Stord, men bor nå på Kråkerøy ved Fredrikstad. Hun har utgitt en rekke bøker i ulike sjangere, og har skrevet for både voksne og barn. Sammen med forfatter Nils-Øivind Haagensen har hun redigert tre årganger av Cappelens debutantantologi Signaler. Og i en årrekke har hun vært spaltist i Dagbladet og Klassekampen. Hun er kjent for sin selvironiske og humoristiske stil.

Selma Lønning Aarø debuterte i allerede i 1995 med Den endelige historien, som var vinner av Cappelens konkurranse for beste debutroman. Vill ni åka mera? (2003) har blitt betegnet som hennes litterære gjennombrudd. Romanen ble også nominert til Brageprisen. I 2016 kom den kritikerroste dokumentarromanen Hennes løgnaktige ytre, en tragisk, intens og ukjent historie om å være kvinne og kunstner, som vekker Anna Munchs glemte forfatterskap til live. Romanen involverer også den berømte forfatteren Knut Hamsun.

I 2005 debuterte Selma Lønning-Aarø som barne- og ungdomsbokforfatter med ungdomsromanen Fortvilet krebs '72. Hennes populære barnebokserie om den geskjeftige og tøffe Milla, består av Milla bestemmer (2016), Milla leter etter gull (2019) og Milla redder Amazonas (2021). Alle bøkene er illustrert av Tiril Valeur, og har blitt favoritter både for ferske lesere og som høytlesningsbøker.

Les mer
Foto: © Agnete Brun

Privatlivets fred

Selma Lønning Aarø

Privatlivets fred av Selma Lønning Aarø er en bok om å være forfatter – og å bli utsatt for en forfatter. Hvem eier egentlig en historie? Hva har vi lov til å skrive? Og hva skjer med forfatterens familie og venner når historien begynner å leve sitt eget liv?


En forfatter våkner på sykehuset. Hva som har skjedd er uklart, men det har noe å gjøre med en roman fra virkeligheten. Ved hennes side sitter ektemannen, så moren, og etter hvert som timene går kommer minnene gradvis tilbake.


Selma Lønning Aarøs nye roman er morsom, tidvis skremmende og usedvanlig aktuell. Skrevet i forlengelse av en sterk feministisk tradisjon, kommenterer den også debatten om liv og litteratur. Samtidig er dette en historie om familieliv og vennskap, og om det man må gjøre i en presset situasjon for å skape seg et eget rom.

Les mer